Kostra velryby patří mezi pozoruhodné exponáty Národního muzea

Praha - Jedna z nejznámějších a nejpozoruhodnějších sbírkových položek Národního muzea v Praze, úplná kostra plejtváka myšoka známá jako „kostra velryby“, byla poprvé představena pražskému publiku 28. listopadu 1888. Původně však byla umístěna v tehdejším Náprstkově průmyslovém muzeu, protože Národní muzeum ještě nebylo dostaveno. Jelikož kostra přesahovala délku sálu v Národním muzeu, muselo být vyjmuto sedm ocasních obratlů.

V listopadu 1885 vyvrhlo moře na pobřeží ostrova Lyngoy u jihozápadním pobřeží Norska samici plejtváka myšoka. Jedna z velrybářských firem nabídla kompletní rozloženou kostru různým evropským muzeím. Roku 1886 se o nabídce dozvěděl tehdejší přednosta zoologických a paleontologických sbírek Národního muzea Antonín Frič a rozhodl se opatřit ji jako okázalý exponát do nové muzejní budovy.

Problémem se však stala poměrně vysoká cena 2500 zlatých. Pomoc nabídl Fričův bratr Václav, majitel obchodu přírodninami, který v rámci vlastenecké stolní společnosti uspořádal sbírku mezi významnými pražskými měšťany. Potřebný obnos se podařilo sehnat, a tak už v polovině roku 1887 byla rozložená kostra převezena do Prahy. „Traduje se, že když byla kostra přivezena do Čech, udělala si místní honorace v jejím hrudním koši piknik,“ řekl ředitel Národního muzea Ivo Lukeš.

Montáž trvala přes rok, poprvé byla vystavena v tehdejším Náprstkově průmyslovém muzeu na Betlémském náměstí. Do současné budovy Národního muzea byla instalována v letech 1892 až 1893. Nejprve byla umístěna na masivní podpůrné železné konstrukci, později, při rekonstrukci zoologické expozice v letech 1965 až 1968, byla zavěšena pomocí deseti ocelových nosníků na traverzu ke stropu sálu.

Při poslední rekonstrukci v 60. letech byla kostra znovu odmaštěna a ošetřena, takže nevyžadovala na rozdíl od jiných vystavených zoologických preparátů významnější údržby. „Kostra obsahovala velké množství tuku, ještě padesát let po její instalaci z ní především v letních měsících odkapával tuk a na parketách zůstávaly černé skvrny. Nyní už je velryba vyschlá,“ připomněl Lukaš.

Při rekonstrukci hlavní budovy Národního muzea, která začne roku 2011, bude po pečlivé dokumentaci sejmuta ze současného závěsu, rozebrána a dočasně uložena v depozitáři. Po několikaleté přestávce bude v opravené budově opět smontována a vystavena.