Zemřel britský herec a režisér David Hemmings

Guildford - David Hemmings, britský filmový herec a režisér, zemřel 3. prosince 2003 ve věku 62 let. Umělec, který získal světový věhlas v roce 1966 ztvárněním fotografa ve filmu Michelangela Antonioniho Zvětšenina, podlehl srdečnímu záchvatu při natáčení v Rumunsku. Hemmings zpíval už od dětských let v operním sboru. Roku 1954 se dokonce zúčastnil jako člen English Opera Company evropského turné s inscenací Brittenovy opery Otočení šroubu. Jakmile však v pubertě ztratil při mutaci svůj sopránový hlas, soustředil svůj zájem na jiné umělecké disciplíny.

Jednu dobu se věnoval malířství. Ve svých patnácti letech dokonce uspořádal výstavu vlastních olejomaleb. Účinkoval také v televizních seriálech, na divadelních prknech a v dětských filmech. Mezinárodní hvězdu z něj však učinila teprve postava módního londýnského fotografa Thomase v kultovním snímku režizéra Michelangela Antonioniho Zvětšenina.

Na sklonku 60. let patřil Hemmings k nejvyhledávanějším anglickým charakterním hercům. Touha uchopit blíže filmový příběh ho ale zavedla i na druhou stranu kamery. Jako režisér se uvedl psychologickým dramatem Utíkám ve strachu, který natočil podle románu Gregoryho McDonalda. Uznání získal i za snímek z meziválečného Berlína Krásný gigolo.

Od počátku 80. let působil i jako televizní režisér. Realizoval mimo jiné epizody seriálů Magnum, To je vražda, napsala nebo Znamení růže.
Kromě toho v některých seriálech účinkoval i jako host. Na film ale nezanevřel. V posledních letech ho diváci mohli vidět například ve snímcích Gladiátor, Gangy New Yorku či Liga výjimečných.