Petr Lébl - jeden z největších fenoménů českého divadla 90. let

Praha - Český divadelní režisér, herec, výtvarník, scénograf a umělecký šéf Divadla Na zábradlí Petr Lébl byl jedním z největších fenoménů českého divadla devadesátých let. Tento držitel Ceny Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku 1994, pro něhož byla typická záliba v nečekaných kontrastech, bizarních detailech a nevázaná inscenační fantazie, dobrovolně ukončil svůj život 12. prosince 1999.

Petr Lébl se narodil 16. května 1965 v Praze. Již během studií na střední průmyslové škole grafické v Hellichově ulici v Praze se stal členem amatérského divadelního souboru Doprado, kde získal svou první hereckou roli v inscenaci Kolotoč splněných přání. V roce 1985 uvedl inscenaci Groteska Kurta Vonneguta Jr., kterou shlédl samotný autor předlohy. Soubor se nedlouho po premiéře Grotesky přejmenoval na Jak se vám jelo, později jen na Jelo, a Lébl se stal vůdčí osobností tohoto souboru. Až do roku 1990 zde působil jako herec, režisér, scénárista, výtvarník a tvůrce hudební partitury.

Soubor Jelo uvedl dále kromě Grotesky také například insenaci Polepšovna Christiana Morgensterna, Eliadova Hada, Kafkovu Přeměnu nebo Wyspiaňského Wesele.

Na profesionální scénu vstoupil Lébl v roce 1992, když v divadle Labyrint uvedl českou premiéru hry Egona Tobiáše Vojcek a drama Tanreda Dorsta Fernando Krapp mi napsal dopis. O rok později se Lébl stal uměleckým šéfem Divadla Na zábradlí. Zde uvedl v první sezóně ve vlastní režii Genetovy Služky, Stroupežnického Naše furianty a Čechovova Racka. Mezi velmi úspěšné patřil dále Syngeho Hrdina západu, muzikál Kabaret nebo Örkényho Kočičí hra.

Vydáno pod