Josef Lada byl geniální malíř

Praha - Tři dny před svými sedmdesátinami, 14. prosince 1957, zemřel stvořitel nepřekonatelného Švejka a originálního pohádkového světa Josef Lada. Tento vynikající český malíř, kreslíř, ilustrátor, divadelní výtvarník a spisovatel svým nezaměnitelným rukopisem, poetičností a humorem vtisknul nadlouho do povědomí generací dětí a dospělých podobu českých vodníků, bubáků, čertů, kocoura Mikeše. Jeho veselé obrázky z vesnického života, hospodských rvaček či pravé „ladovské“ zimy patří neodmyslitelně k atmosféře českých Vánoc.

Malíř Emil Filla vystihl kdysi Ladu snad nejlépe, jak jen to šlo: „Lada je umělcem nadčasovým, výborným karikaturistou, znamenitým humoristou, dokonalým ilustrátorem.“ Jako grafik a ilustrátor vytvořil Lada skoro 200 knižních titulů pro dospělé a 120 pro děti, jako autor přes 40, kresbami přispíval do 80 periodik.

Ladův rukopis - Hrátky s čertem

Veřejnost zná většinu z jeho 15 000 kreseb prostřednictvím tisku. V kalendářích nebo na pohlednicích jsou reprodukována už i mnohá díla z jeho volné tvorby, která čítá přes 400 obrazů. Navrhoval knižní obálky, ex libris, plakáty. Svůj osobitý rukopis vtiskl mnoha divadelním hrám a filmům, z nichž nejznámější jsou zřejmě Hrátky s čertem.

Znamenitý umělec Josef Lada se narodil 17. prosince 1887 jako nejmladší ze čtyř dětí ševce v Hrusicích. S Hrusicemi byl pak spjat celý život - namaloval zde svoji první a nakonec i poslední kresbu a v okolní středočeské krajině čerpal svou inspiraci. Poté se v Praze v roce 1905 vyučil jako knihař-zlatič. To už měl za sebou první kresby v časopise Máj a navštěvoval večerní kurzy kreslení na uměleckoprůmyslové škole. Vytoužená škola, na kterou se dostal v roce 1906 až na třetí pokus, ho svou těžkopádnou akademičností brzy zklamala. Po dvou semestrech odešel a v kreslení pokračoval i nadále jako samouk.

  • Zima s Josefem Ladou zdroj: Slovácké muzeum
  • Josef Lada zdroj: www.centralbohemia.cz

Klíčový autor - přítel Jaroslav Hašek

Mezi nezapomenutelná díla Josefa Lady patří ilustrace pohádek Jiřího Mahena, Boženy Němcové či děl Karla Havlíčka Borovského. Ladovým klíčovým autorem však byl jeho přítel Jaroslav Hašek, se kterým si velice rozuměl a s nímž ho spojoval i podobný absurdní smysl pro humor. Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka proto nemohl ilustrovat nikdo jiný.

Pro svou sdělnost a kresebnou zkratku obrázky Josefa Lady dávno zlidověly. Někomu se možná jeho originální výtvarný projev vyjádřený výhradně linií a plochým vybarvováním zdá triviální. Avšak právě pro tuto osobitost a autenticitu, které prý oceňoval i Pablo Picasso, patří Ladovi výlučné postavení v českém moderním umění.