V USA se začala prodávat desková hra Scrabble

New York - Písmenko k písmenku, pak ještě další, až vznikne slovo. Stolní desková hra Scrabble baví malé i velké. Prodává se ve 121 zemích v 29 jazykových verzích. Ve Spojených státech patří k vybavení každé třetí domácnosti. Po světě existují desítky tisíc klubů Scrabblu. Mistrovství světa v této hře se koná každý lichý rok, zatím poslední bylo v indické Bombaji v roce 2007.

Historie deskové hry Scrabble začala v 30. letech v USA. Město Poughkeepsie ve státě New York se v té době nacházelo na samém dně hospodářské krize. Nikdo si nebyl jist svou prací a každý musel nasadit veškeré své schopnosti do každodenního boje o přežití. Tak se také stalo, že když přišel o práci místní architekt Alfred Mosher Butts, rozhodl se vymyslet stolní hru.

V roce 1938 měl k dispozici už zhotovenou desku o rozměrech 15x15 palců a vlastnoručně vyřezaná písmena. Chtěl se pustit do výroby, ale uvědomoval si, že není podnikatelský typ, proto se stal raději zase architektem. Ke své hře se vrátil až o deset let později. Kontaktoval svého přítele Jamese Brunota, majitele jedné z prvních sad Criss-Crosswords, a spolu s ním se pustil do podnikání.

1. prosince 1948 sepsal žádost o patent. Nedlouho nato pak vymyslel i název Scrabble, který opatřil registrační ochrannou známkou. 16. prosince téhož roku se začala hra vyrábět.

Vydáno pod