Vysoké, Belianské a Západné Tatry byly prohlášeny za chráněnou oblast

Bratislava - Tatranský národní park (TANAP) je nejstarším národním parkem na Slovensku. Rozkládá se na ploše 738 kilometrů čtverečních na území Žilinského a Prešovského kraje a dalších 300 kilometrů čtverečních tvoří ochranné pásmo. Park je tvořen nejvyšší horskou skupinou karpatského oblouku a člení se na Východné Tatry, tvořené Vysokými a Belianskými Tatrami, a Západné Tatry, které se součástí TANAPu staly v roce 1987.

Asi nejznámější částí TANAPu jsou Vysoké Tatry s nejvyšším tatranským vrcholem Gerlachovským štítem, který se ční do výšky 2655 metrů nad mořem. Kromě „Gerlachu“ se mohou pochlubit i řadou dalších skalních vrcholů, jako jsou například Kriváň, Rysy nebo Lomnický štít. Některé vrcholy jsou dostupné jen s horským vůdcem.

Chloubou Tater je výskyt několika endemických živočišných druhů. Tím nejznámějším je tatranský kamzík. Můžeme zde ale spatřit také sviště, orla, medvěda nebo rysa. V řekách Tatranského národního parku žije 11 druhů ryb a 6 druhů obojživelníků. Dále tu žije 102 druhů hnízdících ptáků.

Území národního parku slouží nejen k ochraně mimořádných přírodních hodnot, ale pro potřeby rekreace, sportu, poznávání, léčby a turistiky.
Ročně navštíví park kolem 5 milionů turistů, kteří mohou využít chodníky o délce 600 kilometrů. Známou atrakcí jsou především výstupy k horským chatám. Nejvýše položenou ubytovnou s celoročním provozem je legendární Téryho chata (Terinka), která se nachází ve výšce 2015 metrů nad mořem.