Kauza Wolf - z čistě kriminální kauzy se stala politická hra

Praha - Poslanec Petr Wolf, který kandidoval za sociální demokracii, je nyní poměrně spolehlivým spolupracovníkem vládní koalice. Dnes čelí podezření ze zneužití státní dotace. Jeho kauzou se policie začala zabývat letos v srpnu a po Vánocích bychom měli znát výsledek. Jenže minulý týden se věci začaly komplikovat. ČT totiž v úterý informovala, že policie má dostatek důkazů k zahájení Wolfova stíhání a že navrhuje státnímu zástupci tak v nejbližší době učinit. Nicméně protikorupční policie informace o zahájení stíhání zatím odmítá. Vyšetřování podezření z úvěrového podvodu a porušování autorských práv tak podle ní dál pokračuje. A následovala hádka mezi policií a státními zástupci, odkud unikly informace ze spisu.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se domnívá, že žádné informace médiím do rukou nepatří: „Státní zástupce si po celou dobu vyměňuje informace s policií. Tyto informace jsou důvěrné a neměly by být poskytovány médiím.“ Možnost, že by informace ze spisu unikly na ostravském státním zastupitelství, odmítá okresní státní zástupkyně Tamara Kornasová.

Do případu se v pátek také vložila sociální demokracie silným prohlášením: „Jakékoli podezření o zasahování či politickém ovlivňování práce státních zástupců v Ostravě v kauze poslance Wolfa bude důvodem k přerušení jednání o průběhu českého předsednictví a také povede k žádosti o vyslovení nedůvěry této vládě,“ pohrozil vládě šéf ČSSD Paroubek. Na dnešní tiskové konferenci dokonce označil ministra vnitra Ivana Langera, který údajně zastrašuje ostravské státní zástupce v souvislosti s kauzou Wolf.

Podivné praktiky Wolfovy firmy 

Poslanec Petr Wolf byl až do letošního června málo známý sociálnědemokratický poslanec, který se zviditelnil snad jen přeřeknutím při hlasování o důvěře Topolánkově vládě. Pak ale vystoupil z klubu ČSSD a následně i ze strany. Hlavním důvodem měla být skutečnost, že jej předseda Jiří Paroubek během prezidentské volby měl vydírat. Prý Wolfovi řekl, že když nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní informace o údajných nesrovnalostech při čerpání dotace v jeho firmě. Paroubek pokus o vydírání popřel, nicméně policie se problémy s dotacemi ve Wolfově firmě UT2002 nakonec skutečně začala zabývat.

Policie měla snadnou práci. Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu i následná hloubková kontrola ministerstva životního prostředí jasně konstatují, že Wolfova firma UT2002 zneužila milionové částky ze státní dotace, udělené v letech 2005 a 2006. Z kontrolních zpráv mimo jiné plyne, že firma například vyplácela statisícové částky za studie, jednoduše opsané z internetu. Jeden příklad za všechny: 760 tisíc korun pro ruskou firmu Gexana. Tato firma navíc podle všeho ani neexistuje: na moskevské adrese Gazetnyj pereulok ji hledal Interpol i ČT. Navíc podle moskevské policie není ani zapsaná v ruském obchodním rejstříku.

Zřejmá podobnost s kauzami jiných politiků 

Wolfova kauza začíná připomínat jiné kauzy, kdy se věci začaly komplikovat uvnitř soustavy orgánů činných v trestním řízení, tedy někde mezi policií, státními zastupitelstvími a soudy. Jde například o kauzu vicepremiéra Jiřího Čunka, kterou provázely podivné okolnosti odnímání případu státním zástupcům, přidělování jiným, kritika kriminalistů a jejich vyšetřování inspekcí ministra vnitra.

Je jen shoda náhod, že Wolfovu kauzu má na starosti státní zástupce Martin Fraš. Ten v kauze údajného uplácení Zdeňka Kořistky stanul před kárným senátem za svůj postup proti Marku Dalíkovi a Janu Večerkovi nebo že se do kauzy Wolf vložilo i nejvyšší státní zastupitelství, jehož šéfka Renata Vesecká byla nepravomocným soudním verdiktem označena za součást justiční mafie.

Vydáno pod