Zemřel věčný tulák Charlie Chaplin

Vevey (Švýcarsko) - Na pódiu se poprvé objevil v pěti letech a divadlo brzy začal vnímat jako způsob obživy. Toužil stát se hercem, chtěl dobýt Ameriku, zbohatnout. Rodilý Brit Charles Chaplin díky své genialitě nejenže prorazil za „velkou louží“, on dobyl celý svět. Z podceňovaného herectví udělal váženou profesi, z okrajové filmové branže umění 20. století. A ze sebe legendu, kterou zná každý a to i přesto, že zemřel 25. prosince 1977. Chaplin do zlatého fondu kinematografie přispěl především postavou Tuláka Charlieho. Snad každý si vybaví postavičku s knírkem, v neforemných kalhotách, úzkém sáčku, s příliš velkými botami, buřinkou a hůlkou. To je Chaplinovo poznávací znamení. Němý Charlie, jemuž ale rozumí každý. Osamělý, komický i dojemný snílek věčně doufající v romantické dobrodružství. Hrdina, který se zrodil v hlavě génia a změnil historii filmu.

Co na tom, že důvody vzniku slavné postavy na počátku roku 1914 byly čistě praktické: Chaplin se v Americe musel především uživit a to tehdy nebylo lehké pro žádného herce, natož komika. Chaplin tak přišel s postavou Tuláka, rozvíjel ji, vypilovával v krátkometrážních groteskách, jež chrlil v rychlém tempu. A uspěl.

Jak Chaplinova hvězda stoupala, zvyšovaly se i jeho honoráře. U společnosti Keystone, kde natočil prvních 35 snímků, začínal za 150 dolarů týdně. V roce 1915 u firmy Essanay mu platili 1250 dolarů a 10.000 za film a u Mutualu (1916) to bylo ještě o řád víc. Chaplin se stal prvním hercem, který dostal za film rovný milion dolarů (1917). Společnosti First National se to rozhodně vyplatilo. Malý Brit byl už tehdy globální hvězdou.

Za první Chaplinův „majstrštyk“ je považována groteska Chaplin tulákem (1915) a roky 1916-17 za nejplodnější. Filmový historik Myrtil Frída o filmech z tohoto období napsal: „Je v nich celý arzenál geniálních nápadů a gagů, z nichž čerpali a stále čerpají všichni Chaplinovi následovníci.“ Mezi nejlepší kusy se právem řadí Kid (1921), Zlaté opojení (1925) a Cirkus (1928). Tulák dominoval i melodramatu Světla velkoměsta (1931) a naposledy, aniž pronesl slovo, se objevil v Moderní době (1936). Chaplin promluvil až ve sžíravé satiře Diktátor (1940).

Charles Spencer Chaplin se narodil 16. dubna 1889 v Londýně do rodiny divadelníků. Vzešel z bídných poměrů a i když nesmírně zbohatl, vždy měl spíše levicové smýšlení. Neblaze proslulý Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti se dva roky po válce o Chaplina začal zajímat a umělec zde nakonec prodal majetek a zemi i s rodinou v roce 1952 opustil. Na zbytek života se usadil u švýcarského Vevey. Do USA se vrátil až za 20 let, kdy zde za „nesmírný vliv, který měl na přeměnu filmu v uměleckou formu tohoto století“ převzal čestného Oscara. Paradoxně pak o rok později obdržel další sošku za hudbu, kterou zkomponoval k Světlu ramp (1952).

  • Charlie Chaplin zdroj: ISIFA
  • Charlie Chaplin, Film Diktátor zdroj: www.doctormacro.com
Vydáno pod