Díky vynálezu Rolly Hargera mohou policisté zjistit, zda řidiči před jízdou popíjeli

Indianapolis - Snad každý z nás to zná. Policista zastaví automobil a řidič musí „fouknout do balonku“ a s napětím očekávat, zda se přístroj zabarví. Pokud ano, řidič před jízdou pil alkohol. V současnosti jsou postrachem řidičů modernější přístroje, na podobném principu jako legendární balonek ale fungoval i vůbec první přístroj na zjišťování požitého alkoholu pomocí dechu, který právě 31. prosince 1938 oficiálně představil Američan Rolla Neil Harger.

Hargerův přístroj byl velice složitý a velikostí připomínal krabici od bot. Profesor Indianské univerzity navázal na výzkum dvou svých kolegů. V roce 1847 nejprve jistý vědec přišel na to, že dech člověka po požití alkoholu skutečně tento „jed“ obsahuje. V roce 1927 potom lékař a specialista na alkoholovou závislost Emil Bogen poprvé zkoumal ve fotbalovém míči obsah alkoholu v dechu opilého člověka. Při bádání navíc zjistil, že dech obsahuje daleko více alkoholu než třeba moč.

Hargerův přístroj, pro který se vžil název „drunkometer“ (opilcoměr), začala záhy využívat americká policie. Princip přístroje byl takový, že po vydechnutí do vnitřku balonku se dech dostal do kontaktu s chemickou látkou, která v závislosti na obsahu alkoholu měnila svou barvu. Množství požitého alkoholu se potom odhadovalo podle intenzity a délky zbarvení sloupce. Velký bojovník za úplný zákaz pití alkoholu před jízdou Harger, který zemřel ve věku 93 let v roce 1983, poté vymyslel rovnici, podle které se dalo určit, kolik promile alkoholu má člověk v krvi.

V tehdejších i nedávných dobách ale i odborníci připouštěli, že měření tímto způsobem není zcela přesné, protože detekční trubička mohla zabarvením reagovat nejen na alkohol, ale také na zubní pastu, ústní sprej, zkvašený kompot nebo například na punčový dort i na některé nemoci řidiče.

V současnosti se používají dechové analyzátory s digitálním displejem, který rovnou ukazuje promile alkoholu v krvi, a to s přesností na dvě i tři desetinná místa. I moderní přístroje ale nedokážou určit obsah alkoholu v krvi úplně přesně, proto se používají ještě krevní testy.

Předchůdcem moderních přístrojů na měření alkoholu v krvi byl „breathalyzer“ bývalého policisty a profesora Indianské univerzity Roberta Borkensteina. Tento přístroj byl již mobilnější a hlavně ukazoval rovnou obsah alkoholu v krvi. Masovou záležitostí v silničním provozu, ale i v jiných oborech, se detekční trubička stala po roce 1953, kdy licenci na její výrobu získala německá firma Dräger.

  • Hargerův drunkometer zdroj: Internet
  • Dechová zkouška autor: ČT24, zdroj: ČT24