Václav Havel se oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou

Praha - Překvapeni byli blízcí známí i široká veřejnost. V roce 1997 se bývalý prezident Václav Havel bez předcházejícího oficiálního oznámení oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou, která přijala jméno Havlová. Svatba byla do poslední chvíle utajovaná. Nevěstě svědčila herečka Táňa Fischerová a ženichovi herec Jan Tříska. Obřadu na žižkovské radnici v Praze 3 se zúčastnila také dvacetiletá dcera nevěsty Nina Veškrnová.

Václav Havel zhodnotil sňatek jako začátek nové a úplně jiné etapy svého života. „Věřím nebo doufám, že budeme šťastni, a věřím dokonce ještě v něco dalšího: že tato nová etapa mi pomůže být v určitém ohledu lepší, než jsem byl dosud,“ vysvětlil tehdy v Českém rozhlasu.

Oba, tehdy šedesátiletý Václav Havel i třiačtyřicetiletá Dagmar Veškrnová, vstoupili do manželského svazku podruhé. Prezidentova první žena Olga Havlová podlehla ve svých dvaašedesáti letech 27. ledna 1996 rakovině, Dagmar Veškrnová se po pětiletém prvním manželství v roce 1980 rozvedla.

Havel se ženil týden po propuštění z nemocnice, kde mu byl 2. prosince odstraněn zhoubný nádor na plicích. Během prezidentovy hospitalizace Havlova kancelář poprvé oficiálně připustila blízký vztah mezi Václavem Havlem a Dagmar Veškrnovou.

Manželé se poznali zhruba pět až šest let před svatbou na „nějaké kulturní akci“. V měsících před sňatkem se spolu stále častěji objevovali na veřejnosti, mimo jiné na pražském koncertě Michaela Jacksona. Dagmar Veškrnová také prezidenta velmi často navštěvovala v době jeho pobytu v nemocnici.