Na panenskou plavbu se vydala Queen Mary 2

Southampton - S velkou pompou se 12. ledna 2004 vydala z britského Southamptonu na svou první plavbu v oné době největší a nejdražší zaoceánská osobní loď Queen Mary 2, pojmenovaná po královně Marii Stuartovně. Do cíle své plavby, města Fort Lauderdale na Floridě, dorazilo toto unikátní luxusní plavidlo o délce 345 metrů a šířce 41 metrů o dva týdny později.

Plán na výstavbu největší a nejmodernější dopravní lodě na světě, která měla nahradit loď Queen Elizabeth 2 vznikl v roce 1998. Práce na lodi trvaly až do roku 2004, kdy byly ale dokončovací práce poznamenány tragédií, při níž zemřelo patnáct lidí. Tento obří plovoucí výletní palác rejdařské společnosti Cunard Line byl postaven ve francouzských loděnicích Saint-Nazaire za rekordních zhruba 800 milionů dolarů. Před doplutím do Spojených států se zastavil na Madeiře, Kanárských ostrovech, Barbadosu a Antilách. Jeho bazény, kino, divadlo, diskotéky, planetárium, restaurace a další služby využívalo 2620 cestujících, kteří podle kvality ubytování v jednom ze 17 podpalubí s 21 výtahy zaplatili od 2800 do 37.499 dolarů. O jejich pohodlí a bezpečnost se staralo 1253 členů posádky.

V minulosti byla největší osobní lodí na světě, dnes už je překonána lodí Freedom of the Seas, která dokáže pojmout dvojnásobek pasažérů. Zůstává jí však i nadále prvenství nejdelší lodi na světě, protože se svými 345 metry přesahuje Freedom of the Seas o téměř 12 metrů.

  • Queen Mary 2 autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Restaurace lodi Queen Mary 2 autor: ČT24, zdroj: ČT24