Před 25 lety zemřel americký podnikatel Ray Kroc, zakladatel McDonald's

San Diego - Ray Kroc, zakladatel snad nejznámější sítě rychlého občerstvení McDonald's zemřel v nemocnici v kalifornském San Diegu na srdeční onemocnění 14. ledna 1984 ve věku osmdesát jedna let. Tento slavný restauratér byl potomkem českých emigrantů a za svůj život nashromáždil majetek pět set milionů dolarů. Ray Kroc se narodil českým emigrantům v Chicagu v roce 1902. Během První světové války se měl stát řidičem sanitky, ale nikdy se žádných bojů nezúčastnil. Po válce vystřídal mnoho zaměstnání od prodavače papírových kelímků, přes pianistu, jazzového hudebníka po zaměstnance v chicagském rádiu.

Historie McDonald's ale začala už v roce 1937, kdy si bratři Richard a Maurice McDonaldové (nebo také Dick a Mac) otevřeli v kalifornské Pasadeně obyčejný stánek s hot dogy. Pak se objevil právě Ray Kroc, kterého zaujal efektivní způsob obsluhy, a tak se s bratry dohodl a v roce 1953 se stal jejich licenčním agentem.

V roce 1955 tento podnikatel českého původu otevřel svůj první McDonald's ve státě Illinois, zavrhl hot dogy a zcela přešel na hamburgery. V roce 1961 Kroc oba bratry vyplatil a stal se neomezeným pánem McDonaldu. Ve svých restauracích nabízel zprvu jen hranolky, hamburger a mléčný koktejl. První za 15 centů, druhý po 10 centech a třetí stál 20 centů.

To vše v prostředí septické čistoty, jejíž kult si prý Kroc přinesl z dětství od své matky. Ta podlahu ve svém bytě po každém umytí pokryla novinami, aby se neušpinila, než uschne, jak stojí v Krocově životopise s názvem Grinding it out (Rozemelte to). Projekt měl úspěch a Kroc začal svými karbanátky zdatně zaplavovat svět.