Historie McDonald's ale začala už v roce 1937, kdy si bratři Richard a Maurice McDonaldové (nebo také Dick a Mac) otevřeli v kalifornské Pasadeně obyčejný stánek s hot dogy. Pak se objevil právě Ray Kroc, kterého zaujal efektivní způsob obsluhy, a tak se s bratry dohodl a v roce 1953 se stal jejich licenčním agentem.
V roce 1955 tento podnikatel českého původu otevřel svůj první McDonald's ve státě Illinois, zavrhl hot dogy a zcela přešel na hamburgery. V roce 1961 Kroc oba bratry vyplatil a stal se neomezeným pánem McDonaldu. Ve svých restauracích nabízel zprvu jen hranolky, hamburger a mléčný koktejl. První za 15 centů, druhý po 10 centech a třetí stál 20 centů.
To vše v prostředí septické čistoty, jejíž kult si prý Kroc přinesl z dětství od své matky. Ta podlahu ve svém bytě po každém umytí pokryla novinami, aby se neušpinila, než uschne, jak stojí v Krocově životopise s názvem Grinding it out (Rozemelte to). Projekt měl úspěch a Kroc začal svými karbanátky zdatně zaplavovat svět.