Narozeniny slaví britská automobilka Bentley

Londýn - Měla to být nejluxusnější a nejsilnější značka na světě. Proslulá anglická automobilka, zakládající si na exkluzivitě a cestovním pohodlí pro bohatší vrstvy obyvatelstva. Hospodářská krize ji na dlouho nedobrovolně spojila s Rolls-Roycem. Teprve v posledních letech opět zvedá hlavu a nyní patří pod stáj Volkswagenu. Založena byla 18. ledna 1919.

Vysoké a těžké vozy Bentley ve svých počátcích spoléhaly na tvrdé pérování a robustní předimenzovanou konstrukci, proto se jim přezdívalo „nejrychlejší náklaďáky světa“. Pod dlouholetým spojením s Rolls-Roycem automobilka konstrukčně stagnovala, ale dnes zažívá rozkvět v rámci německého koncernu Volkswagen, jehož součástí je od roku 1998. A před pár lety získala prestižní zakázku - vytvořit vůz po britskou královnu Alžbětu II.

Unikátní model s názvem Bentley State Limousine se zcela vymyká všem produkčním autům. Byl navržen s ohledem na připomínky královny, vévody z Edinburghu i hlavního šoféra. Temně nachová limuzína musela mít nadčasové tvary, aby působila moderně i za 25 let.

Automobilku založil 18. ledna 1919 Walter Owen Bentley, jehož životní osudy připomínají život jiných průkopníků - známý konstruktér leteckých motorů založil slavnou značku, později byl vytlačen společníky a musel začínat znovu. Robustnost vozů spojoval Bentley s trvanlivostí a spolehlivostí. Říkalo se o něm, že ve své značce viděl zdroj moci i síly.

Základem úspěchu značky Bentley se ve dvacátých letech minulého století stala rychlost. Již první automobil, třílitrový Bentley z roku 1919, dokázal jet až 120 km/h. Díky výkonu motoru a maximální dosahované rychlosti dominovaly tyto automobily v náročném čtyřiadvacetihodinovém závodě v Le Mans. Slavnou sérii závodních vozů Bentley završil šestilitrový typ Speed Six vítězstvím v Le Mans v letech 1929 a 1930. Modely Speed Six používala i západoaustralská kriminální policie.