Češi první měsíc v čele EU řešili ruský plyn a Gazu; zviditelnili se též Entropou

Praha - První měsíc českého předsednictví ve znamení sporu o plyn a izraelské ofenzivy v Gaze. Nicméně již první lednové dny přinesly nepříliš šťastné vyjádření mluvčího premiéra Mirka Topolánka Jiřího Potužníka, který v první reakci na izraelskou pozemní ofenzivu do Gazy označil postup Izraele za defenzivní. Jeho slova musel ihned korigovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který záhy vedl evropskou misi právě na Blízký východ. Jeho cesta ale nepřinesla žádné řešení konfliktu.

Kromě situace v Gaze čeští politici řešili i plynovou krizi. Do čela jednání se postavil premiér Mirek Topolánek, který jednal jak na Ukrajině, tak i v Moskvě. České předsednictví na 12. ledna svolalo do Bruselu mimořádnou schůzku ministrů energetiky zemí EU. Evropská komise, Ukrajina a Rusko sice podepsaly smlouvu o monitorování dodávek plynu již 11. ledna, ale Kyjev k ní doplnil deklaraci, kvůli níž Rusko prohlásilo dohodu za neplatnou. Ruský plyn nakonec začal proudit do Evropy 20. ledna.

Třetí, spíše kulturní akcí, kterou se Česká republika v rámci svého předsednictví zviditelnila, byla obří plastika s názvem Entropa coby prezentace českého předsednictví v budově Rady EU v Bruselu. Instalace symbolizující 27 zemí unie vyvolala rozporné reakce - protest proti ní podalo Bulharsko, později se ohradilo i Slovensko. Bulharskou část plastiky ČR 19. ledna zakryla. Kromě reakcí na plastiku vyvolal rozruch i samotný projekt, na jehož realizaci se mělo podílet 27 autorů, ale nakonec se zjistilo, že autorem díla je jen český výtvarník David Černý se svými spolupracovníky.

Češi v lednu v čele EU

4.-6. ledna - Ministr Schwarzenberg vedl misi Trojky EU na Blízký východ, jíž se kromě Javiera Solany a eurokomisařky Benity Ferrerové-Waldnerové účastnili i ministři zahraničí Švédska Carl Bildt a Francie Bernard Kouchner. V téže době jednal na Blízkém východě i prezident Francie Nicolas Sarkozy.

7. ledna - V Praze se konalo první jednání vlády ČR jako předsedající země EU s Evropskou komisí. Večer bylo české předsednictví v EU slavnostně zahájeno v Národním divadle.

8. ledna - V Bruselu se z iniciativy českého předsednictví konala mimořádná schůzka šéfů ruské společnosti Gazprom, ukrajinské firmy Naftogaz, předsednictví EU a EK. Jednání o obnovení dodávek plynu do Evropy ale zkrachovala. O den později premiér Topolánek jednal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julijí Tymošenkovou.

12. ledna - České předsednictví svolalo do Bruselu mimořádnou schůzku ministrů energetiky zemí EU. Podepsána smlouva o monitorování dodávek plynu. Kyjev k ní však doplnil deklaraci, kvůli níž Rusko prohlásilo dohodu za neplatnou.

- V budově Rady EU v Bruselu byla umístěna obří plastika s názvem Entropa coby prezentace českého předsednictví. Instalace symbolizující 27 zemí unie vyvolala rozporné reakce; 13. ledna proti ní podalo protestní nótu Bulharsko, později se ohradilo i Slovensko. Bulharskou část plastiky ČR 19. ledna zakryla.

14. ledna - Premiér Topolánek v Evropském parlamentu představil priority českého předsednictví v EU.

20. ledna - České předsednictví na zasedání ministrů financí EU předložilo návrh, podle něhož by unie měla po finanční injekci do ekonomiky začít společně snižovat rozpočtové schodky.

25. ledna - České předsednictví svolalo do Bruselu ve snaze najít řešení blízkovýchodní krize zasedání ministrů zahraničí EU, Jordánska, Egypta, Turecka a palestinské samosprávy.

27. ledna - Jednání zemí, jež mají zájem na výstavbě plynovodu Nabucco, se v Budapešti účastnil i premiér Topolánek a eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

28. ledna - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se jako zástupce předsednické země EU setkal s papežem Benediktem XVI.

  • Entropa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/628/62711.jpg
  • Vladimir Putin a Julija Tymošenková autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/444/44387.jpg
  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/619/61895.jpg