Morseovka vyslala své poslední SOS

Londýn - O půlnoci na prvního února 1999 vyslala Morseova abeceda symbolicky své poslední tísňové volání SOS. Vědeckotechnický pokrok tento univerzální dorozumívací jazyk navždy odeslal do skautských kluboven, v námořní dopravě ho nahradil satelitní radiový systém. Éra legendární morseovky trvala dlouhých sto šedesát let. Pomocí Morseovy abecedy bylo oznámeno příměří v obou světových válkách, tečky a čárky zvěstovaly také zkázu Titaniku, díky nim byly zachráněny tisíce lidských životů.

Morseovu abecedu jako prostředek tísňového volání přestaly od 1. února 1999 používat všechny lodě o výtlaku více než 300 tun, které musejí být nyní vybaveny satelitním a rádiovým systémem. S nástupem nové techniky končí 165 let dlouhá éra, kterou už ve třicátých letech předminulého století zahájil americký malíř Samuel Morse z Massachusetts.

Morseovka provázela všechny milníky dvacátého století. Zlověstný sled teček a čárek se ozval při zániku nepotopitelného Titaniku. Prostřednictvím Morseova kódu bylo oznámeno příměří v obou světových válkách. Stejným rytmem, jakým začíná i slavná Beethovenova Osudová symfonie, bylo na konci druhé světové války zvěstováno „V“ jako vítězství: …-

I když používání Morseovy abecedy pomyslně skončilo, obdivovatelé tohoto přenosu komunikace jsou přesvědčeni o její nesmrtelnosti. Globální námořní tísňový a bezpečnostní systém (GMDSS), který ji nahradil, je totiž založen na počítačích, které podle zastánců morseovky v kritických chvílích kolabují.

Nevýhodou signálu SOS bylo to, že měl omezený dosah, zatímco systém GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) automaticky signalizuje pozici lodi se zapojením satelitů. Někteří vědci však soudí, že systém morseovky je nesmrtelný, vždyť využívá stejný princip jako moderní počítačové technologie, tedy pouze dva typy signálu.

V zemích, které jsou nástupem vědy a techniky dosud nedotčeny, morseovka zřejmě ještě nějaký čas vydrží. Ve světě, v němž si prorazily cestu špičkové technologie, však už doťukala svou poslední zprávu: …-.- (konec).

Otcem samotné morseovky byl Samuel Morse. V roce 1832 si tento úspěšný americký malíř na palubě plachetnice Sully plující z Evropy do Ameriky do skicáře zaznamenal nápad, abecedu složenou z teček a čárek. Topil se však v dluzích, jak svědčí jeho dopis příteli, že „má roztrhaný klobouk i ponožky“, a proto od myšlenky k realizaci uplynulo dlouhých 12 let. Teprve v květnu 1844 Morse postavil první telegrafní linku mezi Baltimorem a Washingtonem. Na jedné straně byla jeho přítelkyně a na druhé sám Morse vyťukal první větu, která prolétla po drátech formou teček a čárek: Co stvořil Bůh?

Poté, co „to Guglielmo Marconi zkusil bez drátů“, mohl být telegraf rozšířen i do námořní dopravy. Morseův signál se postupně stal synonymem volání o pomoc nejen v námořní dopravě a z morseovky byl první globální komunikační prostředek.

Vydáno pod