Achillova pata vládní trojkoalici znovu zabolí. Rebelové se hlásí o slovo

Praha - Poslanecká sněmovna míří k projednání nejrozporuplnějších témat české politické scény: americká raketová základna v Brdech, ratifikace Lisabonské smlouvy, účast české armády na zahraničních misích a regulační poplatky ve zdravotnictví. Výslednou podobu přijatých norem přitom výrazně ovlivňují poslanečtí "rebelové", jejichž hlasy kvůli těsné, tzv. stojedničkové většině vládní koalice, hlasování rozhodují. I nyní se zdá, že vzpurní poslanci mlčet nebudou.

Vláda přitom častokrát vyjednávání s rebely podceňuje. Příkladem mohou být armádní mise, které v prosinci sněmovna neschválila. Teď, po důkladnějších jednáních, k nim rebelové přistupují o poznání smířlivěji. To však předpokládá desítky schůzek a jednání s vůdčími představiteli vládní koalice. „Máme zájem o to, abychom nepřekvapovaly své koaliční partnery, proto jsme vyvolaly už několik schůzek s premiérem, s ministryní obrany, s ministrem financí,“ řekla bývalá členka poslaneckého klubu Strany zelených Olga Zubová.

Rebelové hlásí odpor k antidiskriminačnímu zákonu

Vláda však může očekávat jednání s nespokojenými zákonodárci i nyní. Jedním z dvou set třiceti bodů letošní první řádné schůze sněmovny je totiž také prezidentské veto unií požadovaného antidiskriminačního zákona. „Já si myslím, že to je dost velký průlom do našeho práva. A domnívám se, že není nutné řešit některé věci speciálním zákonem, že se to dá řešit v zákonech jednotlivých,“ řekl lidovec Ludvík Hovorka. „Ten zákon je zbytečně byrokratický,“ lakonicky dodal občanskodemokratický rebel Juraj Raninec.

Problém bude vláda mít i se čtyřmi reformními zdravotnickými zákony pocházejícími ještě z dílny bývalého ministra Julínka. I zde rebelové varují, že nejsou spokojeni s jejich podobou.

Raninec: Langer podporuje kontroverzní podnikatele

V souvislosti s vrácením zákona o zdravotnických poplatcích do Poslanecké sněmovny předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek varoval dalším hlasováním o nedůvěře vládě. Právě zde se kvůli rebelům nachází pomyslná Achillova pata současné vládní trojkoalice. Hovorka a Zubová sice potvrzují svou loajalitu vládě, Juraj Raninec však mluví o poznání ostřeji: „Tato vláda určitě důvěru nemá, protože v ní sedí lidé, jako je třeba Ivan Langer, který podporuje kontroverzní podnikatele a lobbuje za ně. Myslím, že takoví lidé ve vládě nemají být.“

Podle Ranince poslanecká ODS nedodrží usnesení z prosincového kongresu, podle nějž má nejdříve usilovat o ratifikaci smluv se Spojenými státy ohledně umístění radaru ve středočeských Brdech. Vládní zelení totiž chtějí počkat až na nové kroky americké administrativy, opoziční ČSSD pro změnu usiluje o urgentní ratifikaci Lisabonu. „To určitě moji důvěru nezvyšuje,“ varoval Raninec.

  • Odchody z koaličních klubů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/574/57323.jpg
  • Ivan Langer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32879.jpg
Vydáno pod