Narodil se představitel náčelníka Apačů Pierre Brice

Paříž - V rodné Francii ho téměř neznají, v Německu i v Česku je ovšem filmovou hvězdou první velikosti. Kromě náčelníka Apačů býval také vojákem a parašutistou. Baron Pierre-Louis Le Bris s uměleckým jménem Pierre Brice již léta hraje ve filmu a na divadle různé role, pro diváky však navždy zůstane slavným indiánem v kožené košili s třásněmi a s pohledem upřeným v dál. Francouzský herec žijící střídavě ve Francii a Německu se narodil 6. února 1929. Role Vinnetoua mu přinesla 11 filmů, televizní seriál, divadelní představení a slávu.

V deseti letech se za druhé světové války přidal k partyzánům, pomáhal jim v boji proti Němcům. Když mu bylo 16, utekl s falešnými doklady z domova k cizinecké legii. Jako devatenáctiletý bojoval v Alžírsku, potom dva roky v Indočíně. V roce 1951 se vrátil do Francie se třemi vyznamenáními za statečnost. O dva roky později se přestěhoval do Paříže, stal se fotomodelem a toužil po herectví. V roce 1954 si poprvé zahrál ve filmu, pak točil nejvíce v Itálii a v Německu.

Podobnost s Delonem mu doma byla osudná 

Filmovou kariéru zahájil v polovině 50. let, podobně jako Jean-Paul Belmondo a Alain Delon. Právě jeho přílišná podoba s Delonem mu byla ve Francii nakonec osudná, protože si je všichni spojovali, a když Delonova hvězda stoupala, o „dvojníka“ už žádný režisér příliš nestál. S úspěšným španělským snímkem Los Atracadores (Zločinci) se dostal v roce 1962 na berlínský festival, kde jej oslovil německý producent Horst Wendlandt, který hledal ideálního herce pro svého Vinnetoua.

Život mu změnil až Poklad na Stříbrném jezeře z roku 1962, kde se stal poprvé Vinnetouem. Úspěch dalších filmů s tímto indiánem byl hlavně v Německu ohromující. Možná i proto, jak se Brice s rolí ztotožnil: „Mnohé z toho, co Karel May připsal svým hrdinům, platí i pro mě. Myslím vždy nejdříve na to dobré v člověku.“

Brice původně přijímal roli bez většího nadšení. Tehdy neuměl německy a ani jezdit na koni. Jízdu se učil pouhé tři týdny - ještě mu od té doby zůstaly jizvy - a německý text si zapamatovával foneticky. S šarmantním francouzským přízvukem působil ale o to exotičtěji a rázem si získal davy diváků i divaček. Herec původně podepsal dohodu na tři filmy s Vinnetouem a všechny měly obrovský úspěch. V posledním díle Vinnetou, poslední výstřel postava umřela.

Velvyslancem Dětského fondu OSN (UNICEF)

Herec, který se vždy zajímal o světové dění, se v roce 1995 vydal do Bosny, kde zuřila válka. Vybral dva miliony marek pro děti a s humanitárním konvojem projel srbskou palbou. Na vrcholu své filmové slávy, v roce 1968, byl hostem karlovarského festivalu. „Herec je ve službách publika, bez něj by nebyl šťastný,“ prohlásil tehdy. Do ČR se vrátil už jako velvyslanec UNICEF a účastnil se benefičního koncertu, jehož výtěžek šel na charitu.

Jeho věk by mu asi hádal málokdo a herec sám nabízí recept, jak na to: „Nekouřit, cvičit, protože tělo nesmí nikdy moc odpočívat, a pít červené víno. S mírou.“