Beatles jako první Britové slavili v Americe úspěch

Praha - Členové legendární britské skupiny Beatles vyrazili 7. února roku 1964 na své první americké turné. Na letišti Johna F. Kennedyho v New Yorku je přivítal dav přibližně 3 tisíc nadšených fanoušků, kteří obklopili také hotel Plaza, kde se „brouci“ ubytovali. O dva dny později vystoupili v pořadu The Ed Sullivan show, který sledovalo přibližně 74 milionů diváků, tedy polovina amerického obyvatelstva. O další dva dny později vystoupili na svém prvním americkém koncertu ve Washingtonu.

Britští hudebníci mají velký problém prorazit v USA a Beatles patřili k prvním, kterým se to podařilo. Podle hudebního publicisty Vojtěcha Lindaura nebyl po vystoupení skupiny v pořadu The Ed Sullivan Show svět stejný. Během vysílání se zastavila doprava, protože všichni chtěli vysílání vidět. Do studia se vešlo asi 700 lidí, televize CBS měla přitom  50 tisíc žádostí o vstupenky.

Čtyři talentovaní hudebníci si získali americké teenagery zejména díky své zdravé drzosti, roztomilosti a půvabnému liverpoolskému přízvuku. Na americkém kontinentu otevřeli vrátka dalším skupinám, zejména Rolling Stones a Led Zeppelin.

Beatles vznikli v roce 1960 v britském Liverpoolu. Hráli a tvořili v následující sestavě: John Lennon (kytara a zpěv), Paul McCartney (basová kytara a zpěv), George Harrison (kytara a zpěv) a Ringo Starr (bicí a zpěv). V průběhu své kariéry ovlivňovali své posluchače jak v oblasti módy, tak v oblasti názorové. Mimo jiné měli velký vliv na studentská sociální hnutí v 60. letech. Po rozpadu skupiny v roce 1970 se všichni členové úspěšně prosadili sólově.