Abraham Lincoln - první prezident Spojených států z řad Republikánů

Washington - Šestnáctý prezident Spojených států Abraham Lincoln byl prvním prezidentem, který pocházel z řad Republikánské strany. Svým jednáním a konáním se stal jednou z největších a nejoblíbenějších postav amerických dějin. V době občanské války se mu podařilo zemi udržet pohromadě a po skončení konfliktu zrušil otroctví. Lincolnovo dětství nebylo jednoduché. Narodil se v chudé farmářské rodině v Kentucky. Ani ne v deseti letech přišel o matku. Sám se začal vzdělávat, vystřídal několik různých zaměstnání, až nakonec začal studovat práva. Posléze pracoval jako advokát ve státě Illinois. Málokdo by čekal, že člověk, který si prošel tak těžkým dospíváním, to dotáhne tak daleko.

Lincolnova politická kariéra

Začal se ucházet o křeslo v illinoiském kongresu, které také roku 1847 získal. Zviditelnil se vystoupeními proti válce s Mexikem a bojem proti otrokářství. Zastupoval nově vzniklou Republikánskou stranu. Obhajoval ekonomický liberalismus, hodnoty, jako jsou práce a osobní úsilí, a důraz na národní jednotu. Odmítal odtržení států, natož pak zachování otroctví.

V roce 1860 republikáni nominovali Lincolna na prezidenta. Pod heslem „Odpor proti nárokům otrokářských států“ ve volbách drtivě zvítězil. Jižanské státy na jeho zvolení reagovaly vyhlášením nezávislosti, založením Konfederace a vypuknutím války. Lincoln od svých stanovisek ale neodstoupil, a tak byla válka Severu proti Jihu v roce 1864 prakticky rozhodnuta.

Lincoln byl i přes odpor politiků, kteří prosazovali dohodu s Jihem, podruhé zvolen prezidentem. Jeho osud byl však již zpečetěn. Při návštěvě Fordova divadla ve Washingtonu 14. dubna 1865 byl zastřelen. Atentátníkem a členem spiknutí byl herec a fanatický jižanský příznivec John Wilkes Booth.