Při nehodě u Panenského Týnce zahynulo osm mužů

Praha - Když vpodvečer 13. února nasedalo osm zaměstnanců postoloprtské zámečnické a instalatérské firmy Ziki do mikrobusu Ford Transit, který je měl dopravit na noční směnu na stavbu poblíž Kralup nad Vltavou, žádný z nich nemohl tušit, že na pracoviště nedojedou a domů se už nikdy nevrátí. Zhruba o půl hodiny později ani jeden z těchto osmi mužů ve věku od 23 do 64 let už nebyl mezi živými. Jejich životy vyhasly při dopravní nehodě na rychlostní silnici R7 nedaleko Panenského Týnce.

Podle závěrů policejního vyšetřování tragédii zavinil jedenačtyřicetiletý manažer osobní dopravy a přepravy Českých drah pro Ústecký kraj Petr Hinterholzinger, který se služební fabií předjížděl ve směru od Prahy kamion a při návratu do svého pruhu se v protisměru bočně střetl s protijedoucím tranzitem. Střet vychýlil dodávku do protisměru a její řidič mohl už jen bezmocně přihlížet, jak se v neovladatelném autě řítí s kolegy proti kamionu. Všichni byli na místě mrtví. Hinterholzinger, který utrpěl lehké zranění, podle svědků ze svého vozu ani nevystoupil a nesnažil se poskytnout první pomoc. Zůstal sedět v autě a na místo tragédie ho poprvé zavedla až policie.


V březnu toho roku bylo proti němu zahájeno trestní stíhání a v říjnu na něj státní zástupce podal obžalobu; její vypracování zkomplikovala skutečnost, že nevypovídal. K soudu, který začal případ projednávat počátkem prosince, nepřišel. Dostavil se až na odročené hlavní líčení, které se konalo 12. ledna a na němž se pozůstalým vůbec poprvé omluvil. V případě odsouzení hrozí Hinterholzingerovi až desetileté vězení.

Vydáno pod