Svátek zamilovaných oslavil Al Capone masakrem svých konkurentů

Chicago - Oslava svatého Valentýna v jedné z chicagských garáží se 14. února 1929 opravdu "vydařila" - na zemi zůstalo ležet více než sto prázdných nábojnic a sedm lidských těl. Originální dárek ke svátku zamilovaných poslal mafiánský boss Al Capone svému konkurentu Georgi Moranovi, ten se však ke svému štěstí na schůzku nedostavil a o pár let si tak prodloužil život. V té době plynuly největší zisky amerického podsvětí z nelegálního prodeje alkoholu. Nejinak tomu bylo v Chicagu, kde vládl nelítostný mafiánský boss Alphonse (Al) Capone. Nicméně Capone měl i konkurenci. Tu představoval gang George "Bugse" Morana.

Moran si dokonce troufl i na muže číslo dvě v Caponově gangu Jacka McGurna, který jen zázrakem přežil útok Moranových střelců. Odpověď byla chladnokrevná a nemilosrdná. A přišla právě v den svatého Valentýna.

Celou odvetnou operaci řídil Jack McGurn, ale ani ten se jí osobně neúčastnil. Podle plánu měl Moran v jedné z garáží převzít náklad velmi kvalitní whisky za výhodnou cenu. Kolem půl jedenácté dopoledne bylo na domluveném místě pět členů Moranova gangu, jeden jejich přítel a náhodný automechanik. Sám Moran se opozdil, a když viděl, jak ke garáži přijíždí policejní auto, schoval se a utekl. Z auta vystoupili dva policisté a tři muži v civilu - všichni Al Caponovi muži. Moranovi lidé se nejprve domnívali, že se jedná o běžnou policejní razii, proto v klidu složili zbraně a seřadili se všichni s rukama za hlavou čelem ke zdi. To byla také poslední věc, kterou stačili ve svém životě udělat.

Když utichly salvy výstřelů, vyšli z garáže falešní policisté a před nimi s rukama nad hlavou muži v civilu. Obyvatelé z okolních domů, kteří slyšeli střelbu, se tak domnívali, že policie dopadla pachatele a není třeba další strážníky volat. Když na místo přijela skutečná policie, našla jediného člověka, který ještě nějakou dobu dýchal. Ten však odmítl vypovídat.

Sám Al Capone se v té době slunil na Floridě, ale Moran jej stejně obvinil z toho, že má masakr na svědomí. Tím však porušil mafiánský zákon omerty a v podsvětí ztratil svůj vliv. Kolem roku 1940 se přestěhoval do Ohia a specializoval se na loupeže a padělání bankovek. Několik let strávil ve vězení, kde také v únoru 1957 zemřel na rakovinu plic.

Policie o dva roky později obvinila Al Capona z porušení zákona o dani z příjmu. Mafián, který sám utloukl několik lidí a dal zlikvidovat desítky dalších, byl v roce 1931 odsouzen na 11 let za daňový únik. Z vězení se sice dostal již v listopadu 1939, ale to už byl v pokročilém stadiu syfilidy. Ve zbědovaném stavu pak dožíval na své usedlosti na Floridě, kde také v lednu 1947 zemřel.