Vietnamští dělníci se příliš domů nepohrnou

Praha - První, koho v Česku citelně zasáhla hospodářská recese, jsou zahraniční dělníci. Přestože jsou ochotni pracovat ve dne v noci a za almužnu, jako první se ocitli na dlažbě a teď nemají ani na cestu domů. Vláda se jim rozhodla pomoci. Schválila ambiciozní plán, že jim zaplatí letenku do vlasti a 500 eur kapesného navrch. Jenže lidé, kteří se zahraničními dělníky pracují, tvrdí, že plán pramalou naději na úspěch. Někteří z nich totiž dluží až 13 tisíc dolarů, 500 eur jim tak rozhodně nestačí.

Nemají práci a možnost, že by ji v budoucnu získali, je takřka vyloučena. Do vlasti se vrátit nechtějí a ani nemohou. Už nyní přežívají na ubytovnách poblíž průmyslových zón stovky propuštěných zahraničních dělníků. Bez peněz a v nuzných podmínkách. Vláda chce, aby dobrovolně opustili republiku - k letence proto přidala ještě 500 eur.

Očekává se, že v prvním čtvrtletí bude bez práce 12 tisíc cizinců, nejčastěji Vietnamců, Mongolů, Ukrajinců a Moldavanů. Do poloviny roku pak toto číslo může vzrůst až pětinásobně.

Na tíživou situaci zahraničních dělníků v českých továrnách aktuálně upozorňuje výstava komiksů na pražském Náměstí republiky. Příběhy lidí různých národností mají jedno společné: cesta do země vykreslené jako ráj na zemi - a kruté vystřízlivění. Po příjezdu však následuje velké překvapení až šok. Zahraniční dělníci, kteří sem přijíždějí, mají úplně zkreslené informace o České republice. Je to způsobeno mýtem o České republice jako o zemi zaslíbené, kde je spousta práce, spousta peněz.

Nejhůř postižená je asi třetina z celkového počtu 60 tisíc Vietnamců, kteří v Česku oficiálně žijí. Jde o lidi z nejchudších vrstev, kteří přijeli v posledních dvou letech. Zadlužili sebe i své rodiny, domů se jen tak vrátit nechtějí. A ani nemohou, protože rodina na ně spoléhá. "Ti lidé říkají, že raději umřou hlady než by se vrátili. U té vietnamské komunity je to i otázka cti. Pro ně je nepřijatelné jet zpátky, přiznat té rodině, že selhali a že se jim to nepodařilo, vysvětluje situaci Markéta Kadlecová, koordinátorka programu migrace Člověka v tísni.

Vietnamci platí za práci v Česku až 14 tisíc dolarů 

Vietnamská vláda odchody do zahraničí podporuje a nic na tom nezmění ani nynější postoj českých úřadů. Má k tomu dobrý důvod: chudobu a nezaměstnanost, která ve Vietnamu panuje. Částky, které jsou nuceni Vietnamci za zprostředkování práce v Česku platit, jsou ovšem velmi vysoké: pohybují se od 8 do 14 tisíc dolarů. Pro srovnání: za práci v Malajsii zaplatí necelých tisíc dolarů. „Poslední léta se sem nedostal nikdo, kdo nezaplatí úplatky. Poslední dobou se vyšplhaly až k 14 tisícům dolarů, a ta částka jde na různé věci. Samozřejmě na letenku, na agenturu vietnamskou, pak českou, pak jsou tam různé částky, které jsou zřejmě na úplatky různým úřadům jak vietnamským, tak českým,“ tvrdí reportér Lidových novin Milan Vidlák.

Politický systém ve Vietnamu je sice komunistický, ale vůbec nebrání lidem cestovat. Opak je pravdou a má to několik důvodů. Vietnam tím snižuje obrovskou nezaměstnanost a logicky lidé, kteří pracují v zahraničí, posílají domů peníze, zlepšují tak situaci svých rodin. Tím pádem i třeba celou lokální situaci v té vesnici, takže pro ně je to velice důležitý zdroj peněz a ekonomického zlepšení.

Média v minulých dnech zaujal příběh vietnamského dělníka Le Kim Thanha. Kvůli tomu, že za něho agentura vyřídila pracovní povolení až tři týdny po jeho nástupu do práce, skončil v detenčním zařízení u Bělé pod Bezdězem. Le Kim Thanhovi hrozí vyhoštění, a to přesto, že má pracovní povolení a jeho zaměstnavatel o něho stojí. Svou situaci nese velmi těžce. Ministr vnitra Ivan Langer je ale nekompromisní: „Ať se nám to líbí nebo někomu líbí nebo nelíbí, prostě ten člověk, který poruší zákon, ten, který ho poruší dokonce opakovaně, prostě musí počítat s tím, že podle zákona s ním také bude nakládáno.“

Malé shrnutí: Vláda má připravené opatření, které dvěma tisícům lidí nabídne dobrovolný odjezd. V Česku brzy budou desítky tisíc nezaměstnaných zahraničních dělníků, kteří se domů vrátit nechtějí a nemohou. A pohled z druhé strany: Vietnamská vláda těžko vývoz svých občanů zastaví, naopak: v příštích letech by jejich počty měly ještě stoupat. Na tom všem vydělávají hlavně pracovní agentury, které zajímá jediné: kolik lidí do Česka přivezou. 

  • Výstava komiksů k situaci cizinců v ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/685/68412.jpg
  • Projekt pomoci cizincům v Česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/685/68409.jpg
  • Vietnamci jezdějí za prací do celého světa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/685/68417.jpg