Peníze a sníh - hlavní problémy organizátorů lyžařského šampionátu

Liberec - Peníze a sníh - to jsou dva hlavní problémy, kolem nichž se točily takřka všechny diskuse o mistrovství světa v klasickém lyžování, které v Liberci vypukne ve středu 18. února. Zpočátku to vypadalo, že celá akce nebude daňové poplatníky nic stát, alespoň tak se tvářili všichni ti, co šampionát propagovali. Pak pořadatelé vyčíslili náklady na  zhruba 1,3 miliardy korun. A dnes se rozpočet přehoupl již přes dvě miliardy korun, z nichž daňový poplatníci zaplatí 1,45 miliardy. A sníh? Běžecká dráha ve Vesci je umístěna v místech, kam vydatný sníh téměř nezavítá. Jenže matka příroda na organizátory myslí. Zatímco loni v únoru sníh do Vesce na Světový pohár vozili, dnes mají problém, co s tou spoustou sněhu, která již třetí den padá, budou dělat.

Červen 2004 - datum, které určitě zůstane navěky zapsáno v historii českého lyžování. Tentokrát nikoli díky sportovním výkonům, ale pro organizátorské úspěchy. Na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Miami totiž Liberec porazil ve volbě pořadatele mistrovství světa v klasickém lyžování norské Oslo.

O tři roky později ve vedení organizačního výboru proběhlo personální zemětřesení. Dosavadního prezidenta organizačního výboru Romana Kumpošta, který se o kandidaturu zasloužil ještě jako šéf lyžařského svazu, vystřídala běžkyně Kateřina Neumannová. Ta se tak poprvé postavila na druhou stranu barikády. Za 14 dní se uvidí, jestli dokáže být stejně úspěšná manažerka, jako kdysi bývala v bílé stopě. Za výměnou vedení stála tehdejší ministryně školství Dana Kuchtová. Kumpošt v tom viděl především zájem manažera a životního partnera Neumannové Josefa Jindry.

Rozpočet - od 1 miliardy ke dvěma a něco

Listopad 2004 - Pořadatelé vyčíslili své náklady na zajištění MS na zhruba 1,3 miliardy korun.

Prosinec 2008 - Vláda uvolnila na financování šampionátu dalších 189 milionů korun, rozpočet MS se tak přehoupl přes dvě miliardy, z toho 1,45 miliardy šlo ze státní pokladny.


Stavět se začalo v létě 2006. Nejprve v srpnu byla zahájena výstavba nové šestipodlažní multifunkční budovy na Ještědu. Poté v listopadu získával první obrysy nový běžecký areál ve Vesci. Ten je umístěn v místech, kam vydatný sníh téměř nezavítá, a tudíž šampionát měl být od počátku závislý na umělém nebo dovezeném sněhu. Poté, co v lednu začalo mrznout a organizátoři se tudíž mohli předzásobit umělým sněhem, dnes po vydatném sněžení nevědí, kam ten sníh mají odklízet. 

Původní plán umístit běžecké tratě do CHKO v Jizerských horách neprošel. Nový areál byl tak ve Vesci slavnostně otevřen v říjnu 2007.

Kromě vyšších nákladů, než se původně počítalo, se Neumannové dnes vyčítá i svážení sněhu z Jizerských hor, který organizátoři potřebovali pro uskutečnění generálky na mistrovství světa - závodů Světového poháru, které se ve Vesci konaly loni v únoru. Pořadatelé při svážení sněhu porušili dokonce zákon o ochraně přírody. Firma, která tento sníh navážela, dostala od Správy CHKO pokutu 1,8 milionu korun.

Poslední nemilé překvapení libereckým organizátorům přichystal Nejvyšší kontrolní úřad. Ten podal trestní oznámení v souvislosti s postupem města Liberce a Technické univerzity v Liberci při přípravě sportovišť. NKÚ při kontrole dospěl k závěru, že se „neznámý pachatel“ dopustil podvodu, úvěrového podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku v řádu desítek milionů korun.

  • Šéfka organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování Kateřina Neumannová autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/684/68307.jpg
  • Lyžařský areál Vesec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/79/7879.jpg
Vydáno pod