Vůdce odbojných Apačů Geronimo padl u Fort Sillu

Fort Sill (USA) - Indiánské války v USA skončily v září 1886, kdy se Geronimo, považovaný za posledního náčelníka Apačů, spolu s hrstkou svých bojovníků vzdal americké armádě. V předchozích desetiletích už skončily války proti Čejenům či Siouxům. Indiáni byli přemístěni do rezervací a již v poslední čtvrtině 19. století v USA neexistovali žádní svobodní indiáni. Někdejší nepolapitelný válečník a šaman Geronimo, který dlouhá léta bojoval s mexickými a americkými vojáky ve snaze ubránit tradiční půdu Apačů na jihozápadě USA, zemřel 17. února 1909 v rezervaci u Fort Sillu v Oklahomě.

O životě i významu této legendy amerického západu panují dosud nejasnosti. Není přesně známo, kdy a v které apačské skupině se narodil, objevují se pochybnosti o významu Geronimova odboje v dějinách válek s Apači či o jeho postavení náčelníka a oblíbenosti mezi jeho vlastním lidem. A jako vyvrácená se nyní považuje dřívější domněnka, že Geronimo posloužil Karlu Mayovi jako předloha a vzor pro Vinnetoua. „Geronimo nebyl žádný nepolapitelný hrdina. Byl několikrát zajat, nutno dodat, že často lidmi z řad indiánů, ale pokaždé semu podařilo uniknout,“ uvádí iberoamerikanista Josef Opatrný.

„Zíval“ ochráncem svého lidu

Geronimo, indiánským jménem Goyathlay nebo Gokhlayeh (Ten, který zívá, zkráceně Zíval), se narodil nejspíš mezi lety 1820-25 na pomezí Arizony a Nového Mexika. To uvádějí současní znalci Apačů, ve svém autorizovaném životopisu ale Geronimo uvedl, že se narodil v červnu 1829. Patřil k poměrně komplikované skupině čirikavských kmenů Apačů. Již v 17 letech se údajně poprvé oženil a poté měl ještě prý dalších nejméně osm manželek.

Zásadní obrat v jeho životě nastal v březnu 1851, kdy mexičtí vojáci při masakru u Kaskiyehu zabili jeho ženu, tři syny a matku. Náčelník pak Geronima poslal, aby se Mexičanům pomstil. A tehdy také dostal jméno Geronimo. I tato událost je ale údajně sporná, protože se o ní nezmiňuje žádný jiný zdroj kromě samotného Geronima.

V dalších letech si vydobyl pověst neohroženého a statečného bojovníka, který chrání svůj lid, jiní v něm ale viděli zlosyna vraždícího bělochy. V letech 1858-1886 bojoval proti mexickým a americkým vojákům na území Arizony, Nového Mexika a západního Texasu a několikrát se mu podařilo uprchnout ze zajetí. Pak se ale do čela amerických vojsk dostal generál Phil Sheridan, který proslul větou: „Nejlepší indián je mrtvý indián.“

Statečný bojovník se stal atrakcí 

V posledních letech před kapitulací v září 1886 se Geronimovi dařilo s hrstkou svých bojovníků unikat mnohonásobné přesile vojáků, v roce 1885 pobilo jeho 34 bojovníků a osm starších chlapců v Mexiku a USA na 200 lidí. Po své kapitulaci byl převezen na Floridu a v roce 1894 do rezervace u Fort Sillu v Oklahomě, kde žil až do své smrti. V posledních letech svého života se stal fortsillskou „turistickou atrakcí“ - prodával své fotografie, vyráběl suvenýry. Zemřel na zápal plic po prohýřeném večeru ve společnosti oblíbené ohňové vody. Po Geronimovi, jehož osudy se mnohokrát dostaly i na filmová plátna, jsou v USA nyní pojmenována tři města.