Smetanova Prodaná nevěsta v Metropolitní opeře

New York - Prodaná nevěsta skladatele Bedřicha Smetany je jedním z evergreenů českého divadla a jednou z ikon tuzemské kultury. S úspěchem se tato opera setkala i ve světě, v zámoří byla poprvé uvedena 19. února 1909, kdy se její inscenace zhostila newyorská Metropolitní opera. V roli Mařenky tehdy zazářila pražská rodačka, sopranistka Ema Destinnová. Stalo se tak více než 40 let po české premiéře tohoto díla.

Vlastenka Destinnová a největší operní hvězda té doby byla při svém angažmá v USA na vrcholu kariéry. O uvedení komické opery o třech dějstvích na prestižní scéně se zasloužila společně s dirigentem Gustavem Mahlerem. V Americe se postarali o senzaci a „učinili zde Smetanu slavným“. Prodaná nevěsta se hrála v německém překladu, s anglickým libretem ji pro Metropolitní operu nastudovala až v roce 1941 další slavná česká pěvkyně Jarmila Novotná.

Libreto z pera spisovatele a novináře Karla Sabiny k „opeře o milém, který prodal svou milou“ se několikrát předělávalo. Rovněž Smetanova partitura, kterou dopsal v březnu 1866, vykazuje často rozdíly mezi původními verzemi některých hudebních čísel a jejich konečným vyzněním. Premiéru měla opera 30. května 1866 v Prozatímním divadle v Praze - hrála se tehdy jen o dvou dějstvích. Smetana posléze na definitivním tvaru opery dále pracoval.

V roce 1869 do ní dokomponoval tance pro inscenaci v Komické opeře v Paříži a v témže roce dílo rozšířil na stávající tři jednání. Konečnou podobu pak „Prodanka“ získala v roce 1870, kdy Smetana prokomponoval všechny mluvené dialogy do zpívaných recitativů. Takto byla opera uvedena v roce 1871 v Petrohradě a v roce 1892 ve Vídni - otevřelo jí to cestu na další světová jeviště.

„Nejčeštější“ z českých oper se v Národním divadle hrála již ve dvou desítkách nastudování - tradičnějších i kontroverznějších. Snad každý už také alespoň jednou slyšel populární hudební árie jako Věrné milování, Znám jednu dívku, Proč bychom se netěšili nebo To pivečko. V posledních letech se stalo tradicí, že každé nové umělecké vedení opery vytváří vlastní inscenaci Prodané nevěsty.

  • Metropolitní opera v New Yorku autor: Wikipedia, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/481/48092.jpg
  • Bedřich Smetana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/856/85565.jpg
  • Postava Kecala na historické ilustraci zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/464/46370.jpg