Markéta Irglová a Glen Hansard získali Oscara za nejlepší filmovou píseň roku

Los Angeles - Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali Oscara za nejlepší filmovou píseň roku 2007. Ocenění Americké filmové akademie dostali za baladu Falling Slowly z irského snímku Once. „Je to důležité nejen pro nás, ale také pro všechny další nezávislé hudebníky a umělce, kteří většinu svého času zápasí… A je to spravedlivé vůči těm, kteří se odvažují snít a nevzdávají se,“ řekla hezkou a plynnou angličtinou Irglová, kterou diváci ocenili nadšeným potleskem. Stejného uznání se dostalo oběma interpretům už dříve během galavečera, kdy na jevišti Divadla Kodak a v doprovodu velkého orchestru zazpívali svou v tu chvíli teprve nominovanou skladbu.

Filmoví akademici dali přednost Falling Slowly v podání obou autorů, kteří také ve snímku ztvárnili hlavní role, před třemi skladbami z hollywoodského velkofilmu Kouzelná romance a gospelu ze snímku August Rush. Nízkorozpočtový film Once režiséra Johna Carneye, který byl natočen v roce v 2006 v Dublinu za 17 dní s rozpočtem 150 000 dolarů, posbíral řadu dalších významných ocenění, mimo jiné cenu asociace amerických filmových kritiků a v předvečer oscarové noci i cenu pro nezávislé snímky Spirit Award. Skladba Falling Slowly a soundtrack s hudbou k Once byly nominovány i na hudební ceny Grammy, ocenění ale nakonec nezískaly.

Melodramatický snímek Once popisuje příběh české emigrantky, která se setká s dublinským pouličním muzikantem. V týdnu nabitém událostmi, kdy společně píšou písničky, zkoušejí a nahrávají ve studiu, se do sebe zamilují. Scénář filmu částečně inspirovaly skutečné Hansardovy osudy.

  • Glen Hansard a Markéta Irglová zdroj: ArsMarketing
  • Glenn Hanssard a Markéta Irglová zdroj: ISIFA