Levi Strauss, obchodník, který dal světu džíny

Berlín/Praha - V bavorské obci Buttenheim se 26. února 1829 narodil budoucí obchodník Levi Strauss, který se proslavil jako vynálezce a výrobce džínsů. Jeho jméno původně znělo Löb, přejmenoval se po přesídlení do Spojených států, kam odjel v roce 1847 se svou matkou a sourozenci. Kalifornská zlatá horečka, která nedlouho poté propukla, přiměla Strausse k odchodu do San Franciska. Nechopil se však krumpáče ani zlatokopecké pánve, místo toho si otevřel ve městě velkoobchod s textilem a oblečením.

Skutečný zlom v Straussově dobře rozjeté obchodní kariéře přišel v roce 1872. Jistý Jacob Davis, krejčí z nevadského města Reno, mu tehdy předvedl svůj „zlepšovák“, jak zvýšit odolnost pracovního oblečení. Bylo to vlastně docela prosté - kromě švů používal krejčí na namáhaných místech i drobné nýtky. Protože však Davis neměl dost peněz, aby si mohl tento nápad nechat patentovat, nabídl Straussovi výměnou za poskytnutí potřebného kapitálu obchodní partnerství.

Strauss příležitost nepromarnil. V květnu 1873 získal spolu s Davisem příslušné osvědčení patentového úřadu a legendární modré džínsy s označením 501, známé tehdy prostě jako „XX“, se vydaly na své triumfální tažení šatníky.

Původní džíny se však od těch dnešních značně lišily: „První kalhoty, které vyrobil Strauss, pocházely z konopného kanvasu a až později začal vyrábět džíny z denimu,“ vysvětluje módní historička Jana Máchalová. Původní džíny byly neoprané a ničily se až postupně nošením. V současnosti už neexistuje podle Máchalové textilie, která by nebyla předupravená.

V 2. polovině 20. století našly džíny své místo jednak v konfekci, jednak v „buřičské“ módě. Nosili je například američtí jezdci, rockeři a na konci šedsátých let motorkáři. Zpopularizovaly je filmy, např. postava hraná Jamesem Deanem v Rebelovi bez příčiny, a oblíbilo si je i hnutí hippies.

Levi Strauss, muž, jenž oblékl svět do džínsů, zemřel 26. září 1902.

Vydáno pod