Ve vězení zemřel bývalý předseda vlády Rudolf Beran

Praha - Bývalý agrární politik a předseda vlády Rudolf Beran zemřel 28. února 1954 ve věznici Leopoldov, kde si odpykával dvacet let těžkého žaláře za protinárodní činnost a kolaboraci. Zatčen byl krátce po skončení druhé světové války a k dlouholetému odnětí svobody a propadnutí veškerého jmění byl odsouzen v dubnu 1947, třebaže v jeho prospěch vypovídala řada svědků. Zemřel ve věku 66 let. Svou politickou kariéru zahájil v agrární straně, jejíž byl v letech 1935 až 1938 předsedou. Ve straně patřil k pravému křídlu a za první republiky udával v konzervativních kruzích zásadní tón. Jeho vliv se zvyšoval úměrně tomu, jak upadal vliv bývalého premiéra Karla Kramáře, který stejně jako on kritizoval hradní politiku domácí a především zahraniční. Po Kramářově smrti (1937) se Beranův význam ještě zvýšil.

Do čela politického života se dostal po mnichovské kapitulaci, kdy se výrazně angažoval při vzniku Strany národní jednoty, která sjednotila všechny české nelevicové strany a část národních socialistů a jejímž byl do roku 1939 předsedou. Od prosince 1938 do dubna následujícího roku byl předsedou vlády, která zdůrazňovala význam autoritativní demokracie. Později se mu vymstilo, že 15. března vítal v Praze Hitlera a říšského protektora Konstantina von Neuratha.

Roku 1941 byl zatčen gestapem

Po nastoupení vlády Aloise Eliáše se uchýlil na svůj statek do rodných Pracejovic a dál sledoval politické dění. Udržoval i kontakty s představiteli zahraničního a domácího odboje, který finančně podporoval. V červnu 1941 byl zatčen gestapem a v dubnu 1942 odsouzen za napomáhání k velezradě k deseti letům vězení. Propuštěn byl v prosinci 1943 a až do konce války pak žil na svém statku.