Legendární hokejista Stanislav Konopásek byl mistr kliček i brejků

Praha - Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 84 let Stanislav Konopásek, hokejový mistr světa z let 1947 a 1949 a stříbrný medailista z olympijských her 1948. Proslul jako mistr kliček a brejkový hráč s chladnokrevným proměňováním útočných akcí. Nejslavnější okamžik své kariéry zažil bezesporu v roce 1949 ve Stockholmu, kde národní tým získal druhý titul světových šampionů.

V utkání s Kanadou vstřelil za stavu 2:2 v 57. minutě rozhodující třetí gól, čímž se zasloužil o vůbec první vítězství československého mužstva nad zámořskými profesionály.

Rodák z Hořovic proslul jako mistr kliček a brejkový hráč schopný chladnokrevně zakončit. V dobách největší slávy nastupoval za LTC Praha a československou reprezentaci na levém křídle v tehdy nejlepším evropském útoku s Vladimírem Zábrodským a Václavem Roziňákem.

Vzpomínka na Stanislava Konopáska (zdroj: ČT24)

V nejvyšší soutěži působil třináct sezon a získal čtyři mistrovské tituly. Reprezentoval v padesáti zápasech, v kterých vstřelil 69 branek. V roce 1950 byl spolu s dalšími hokejisty zatčen a později ve vykonstruovaném procesu komunistickým režimem odsouzen k dlouholetému vězení.

Po propuštění působil v Tatře Smíchov, Spartě Praha a Motorletu Praha, který později i trénoval. Jako trenér Konopásek působil ještě v polských Katovicích a ve Spartě. V dubnu 2013 by se dožil 90 let.