Zemřel Jean-Pierre Blanchard, balonista a dobrodruh

Paříž - Jean-Pierre Blanchard je prvním člověkem, který v balonu přeletěl kanál La Manche. Stalo se tak v roce 1785 a jeho let z Anglie do Francie tehdy trval téměř 2 a půl hodiny. Po svém triumfu se stal prvním profesionálním balonistou a uskutečnil též první let člověka v balonu v českých zemích. V březnu 1808 ranila Blancharda u nizozemského Haagu při 66. letu balonem mrtvice, následkem čehož o rok později v Paříži 7. března 1809 zemřel. Jean-Pierre se narodil 4. července 1753 v normandské vesnici Les Andelys. Po svém otci zdědil mechanické dovednosti a cestu mu ukázali bratři Montgolfierové s horkovzdušným balonem. Blanchard poprvé vzlétl 2. března 1784 v Paříži.

Slavným se stal Blanchard svým letem přes La Manche. První přelet kanálu v historii lidstva se uskutečnil 7. ledna 1785 spolu s americkým lékařem Johnem Jeffriesem z Doveru. Koncem letu, který trval dvě hodiny a 25 minut, museli oba vzduchoplavci (ani jeden neuměl plavat), aby udrželi balon ve vzduchu, odhodit postupně všechnu zátěž včetně oblečení. Nechali si pouze spodky.

Roku 1790 se v Praze vznesl nad jásající davy

Poté jako profesionální balonista s úspěchem pořádal veřejné lety v Evropě, například v Belgii, Nizozemsku, Německu, Rakousku či Polsku. Do Prahy zavítal 31. října 1790 a vznesl se za ohlušující střelby z moždířů nad jásající davy lidí v Královské oboře, tedy dnešní Stromovce, společně s vědcem, podnikatelem a cestovatelem hrabětem Jáchymem Šternberkem. Uskutečnil také dlouhé turné po USA. 

V roce 1804 se Blanchard podruhé oženil, když si vzal o čtvrt století mladší Marii Madeleine Sophie Armantovou, která se stala nadšenou příznivkyní vzduchoplavby a první letkyní. Manželé spolu uskutečnili řadu vzletů, mimo jiné i první let přes kanál La Manche v obráceném směru, tedy z Calais do Doveru.