Bývalý elitní policista Tichý tvrdí, že on z Krakatice nic nemá

Praha - Pravděpodobně mediálně nejznámější policejní spis Krakatice založil a vedl bývalý policista protikorupčního útvaru Karel Tichý. Právě on také řídil vyšetřování s Krakaticí související, v jehož rámci se zločinci náhle začali podivně proplétat s politiky. Nyní má však strach o život a rozhodl se veřejně promluvit, a to i přesto, že mu to ministr vnitra Ivan Langer zakazuje. Důvodem je nejen to, že má strach o život, ale i to, že informace ze spisu Krakatice kolují neznámo kde a hrozí jejich zneužití. Šance, že by Tichý mohl veřejně promluvit, vzrostla minulý týden, neboť předseda sněmovního bezpečnostního výboru František Bublan jej chce pozvat do sněmovny, kde by Tichý mohl bez obav promluvit.

Přestože boss českého podsvětí František Mrázek je už tři roky po smrti, spisy, které na něj policie vedla, však žijí dál. A dál tak straší některé české zločince, podnikatele, i politiky. Klid ovšem nemají ani policisté, kteří Mrázkovy aktivity vyšetřovali. Právě Tichý dostal loni, kdy se Krakatice opět stala mediální hvězdou, poštou mafiánský vzkaz - zlomenou tužku a výhružný dopis: Nech toho. K. (K jako Krakatice). A vzápětí přišla i pozvánka k výslechu na Inspekci ministra vnitra.

Tichý: Nic ze spisu nemám

Někteří se mohou domnívat, že Tichý schovává nějaké části spisů, či nějaký jiný podobně zajímavý spis, on takové domněnky ale odmítá: „To byly tak rozsáhlý spisy, že by se mi do našeho bytu snad ani nevešly. Rozhodně nic takového nemám a ani jsem s tím nepočítal. Já jsem nepočítal, že odejdu od policie,“ vysvětluje Tichý v exkluzivním rozhovoru pro pořad ČT 168 hodin.

Jeho odchodu předcházela schůzka u tehdejšího ministra vnitra Františka Bublana. Ten se za Tichého a jeho lidi postavil, slíbil, že budou mít na práci klid. Jenže se stal pravý opak - Tichého tým byl fakticky rozprášen a spisy putovaly do archivu. „Kolegové nevydrželi tlak inspekce, odešli o rok dříve než já. Já jsem se pokoušel ještě rok s touto situací nějakým způsobem bojovat, ale říkám: byly to tak velké tlaky a zejména nezájem tehdejšího vedení o jakoukoli informaci,“ snaží se Tichý objasnit tehdejší situaci.

Bývalý ministr Bublan je informacemi Tichého překvapen a zklamán: „Já jsem se s nimi rozcházel v domnění, že všechno bude pokračovat normálním způsobem a že naopak jejich práce dostane větší podporu. Takže pokud se stal pravý opak, tak to je mi skutečně líto, ale toto je především věc vedení policie.“ Bublan navíc označuje Karla Tichého za poctivého policistu ze staré školy. Důsledného, možná až příliš. „Na mě působil jako poctivý policista, takový zaťatý policista, který skutečně jde v tom případě až na dno a chce jednak rozplést celou tu kauzu a samozřejmě také se chce dopídit nějaké spravedlnosti," dodává Bublan.

Tichého a jeho lidem se podařilo zabránit miliardovému tunelu, který údajně na státní podnik Čepro chystal dnes už uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř. I to je jeden z důvodů, proč má nyní expolicista obavy o svůj život. „Pan Krejčíř kdysi prohlásil, že jsme ho okradli o jeho miliardy. A já si myslím, že v životě pana Krejčíře rozhodující roli hrají peníze. Co vám k tomu mám víc říct?“ Vysvětluje Tichý.

Informace z Krakatice kolují neznámo kde a hrozí jejich zneužití

Po Mrázkově smrti se před třemi lety rozběhlo rozsáhlé vyšetřování, v jehož rámci se spisy z trezorů protikorupční policie začaly stěhovat na další policejní útvary. Na konci těchto přesunů se zjistilo, že zmizelo 1600 stran s policejními odposlechy. Kauza Mrázek se tak stala veřejným majetkem. Podle Karla Tichého se proto dnes celá řada lidí bojí toho, co všechno ještě ztracené stránky skrývají a co všechno by se ještě mohlo dostat na veřejnost.

Karel Tichý má obavy nejen o svůj život, ale také o to, že informace z Krakatice by se mohly dostat do nesprávných rukou. "Informace jsou v těch spisech a ty informace teďko někde kolují. A já mám obavu z toho, že před každými volbami se objeví někde nějaká informace, ať už pravdivá z našeho spisu, nebo uměle vyrobená, s kterou se bude obchodovat a bude se říkat: je to ze spisu Tichého a já budu neustále chodit na inspekci, neustále budu někde vyslýchán, neustále budu sledován, odposloucháván.

Šance, že by Tichý mohl veřejně promluvit, vzrostla tento týden. František Bublan, dnes předseda sněmovního bezpečnostního výboru, chce bývalého policistu pozvat do sněmovny. Tam by Tichý mohl, podobně jako před časem Jan Kubice, bez obav promluvit. „Škoda, že pan Bublan s panem Tichým chce mluvit až teď, protože vše, co se odehrálo tehdy, se odehrávalo za ministrů vnitra sociální demokracie. Já jsem nemohl vyhovět té žádosti, protože mi to zakazuje zákon,“ komentuje situaci Langer.

Nicméně o tom, zda si poslanci nakonec Karla Tichého pozvou, rozhodne bezpečnostní výbor jako celek. Vzhledem k politickému rozložení sil ve sněmovně to však není příliš pravděpodobné, i když expolicista by tuto možnost nejspíš přivítal.

Tichý a jeho lidé odešli v letech 2005-2006

Bývalí elitní policejní důstojníci Karel Tichý, Oldřich Kopp a Milan Dvořák, kteří v letech 1999 až 2002 získali důkazy o napojení mafie na vrcholné politiky, už u policie nepracují. Všichni tři odešli na vlastní žádost. Kopp a Dvořák opustili řady policie záhy poté, co policistům v roce 2005 při zatýkání utekl Radovan Krejčíř. Tichý odešel o rok později, kdy jej Inspekce ministra vnitra začala stíhat za zneužití pravomoci veřejného činitele. Státní zástupce později vyšetřování zastavil jako nesmyslné. Od srpna 2004 do září 2006 byl šéfem vnitra František Bublan. Toho v Topolánkově vládě nahradil Ivan Langer.