Zemřel filmový režisér a scenárista Karel Kachyňa

Praha - Ve věku nedožitých osmdesáti let zemřel filmový režisér Karel Kachyňa, podepsaný pod několika desítkami slavných filmů. Patřil k nejvýkonnějším tvůrcům v poválečné české kinematografii. Zemřel v říčanské nemocnici po dlouhé a těžké nemoci. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří Už zase skáču přes kaluže, Setkání v červenci nebo Sestřičky. Do jeho filmografie patří i trezorový film Ucho.

Kachyňa se narodil 1. května 1924 ve Vyškově. Za svou kariéru natočil téměř 70 filmových, televizních a dokumentárních snímků. Byl autorem a spoluautorem více než 40 scénářů. V roce 1995 obdržel Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu. V roce 1999 převzal na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech zvláštní cenu za dlouholetý přínos světové kinematografii. Nejprve točil dokumenty, později se začal věnovat hrané režii.

Ve druhé polovině 60. let se připojil k české „nové vlně“. Jeho nejlepší snímky z tohoto období cenzura později zakázala. Patří mezi ně například komorní drama Kočár do Vídně, vyprávění o mladé jeptišce Noc nevěsty, slavná politická tragikomedie Ucho nebo film Ať žije republika. V 70. letech svěřil Kachyňovi k filmovému zpracování svou knihu Obsluhoval jsem anglického krále spisovatel Bohumil Hrabal. Projekt, který byl navíc v 90. letech předmětem sporu s režisérem Jiřím Menzelem, se však neuskutečnil.

Karel Kachyňa se ve filmech Už zase skáču přes kaluže, Setkání v červenci nebo Sestřičky soustředil na zobrazení tématu dospívání. Známá jsou i jeho díla z roku 1986 Smrt krásných srnců a Dobré světlo a z 50. let Král Šumavy. K jeho posledním patřil film Fany s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, vyprávění o údělu prostého venkovského člověka nazvané Kráva a baladický příběh Hanele o životě Židů na Podkarpatské Rusi ve 30. letech inspirovaný roku 1999 předlohou Ivana Olbrachta.

Pro televizi Kachyňa natočil úspěšné seriály Vlak dětství a naděje a Prima sezóna a režíroval pro ni komedii o radostech a strastech vesnického fotbalu Kožené slunce a filmy Otec neznámý aneb Cesta do duše výstrojního.