Stala se největší hromadná havárie v ČR

Jihlava - Místem největší hromadné havárie v ČR se stala 20. března 2008 dálnice D1 na Vysočině, kde se mezi 100,5. a 127. kilometrem srazilo 231 aut (2 autobusy, 98 nákladních vozidel, 131 osobních automobilů). Celková škoda dosáhla téměř osmadvaceti milionů korun. Tři osoby byly zraněny těžce, dalších 27 cestujících bylo zraněno lehce. Jednalo se o největší havárii a dopravní kolaps v historii Česka, na místě se tehdy vytvořila až třicetikilometrová kolona, kde uvízly tisíce lidí. U nehody zasahovalo na 150 profesionálních záchranářů.

Vyšetřování prokázalo, že jako první havaroval řidič osobního auta, který nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, na mokré a částečně namrzlé silnici pak nezvládl řízení. Dálnice byla kvůli hromadné havárii uzavřena přibližně 17 hodin.

Příčinou převážné většiny dopravních nehod byla nepřiměřená rychlost. V dalších 17 případech jeli řidiči nesprávným způsobem vzhledem k tomu, že vozovka byla po sněhové přeháňce částečně namrzlá. Dvaadvacet havárií z celkem 93 nehod vyřešili policisté jako malou dopravní nehodu a patnáct případů nehod bylo odloženo, protože nebylo možné určit viníka, řidiči v těchto případech nemohli podle vyšetřování dopravní nehodu svým jednáním odvrátit.

V souvislosti s nehodou policie před měsícem obvinila třiašedesátiletého řidiče vozu Škoda Octavia, který nezastavil včas za kolonou a postupně narazil do několika vozů, zavinil tak těžké zranění řidiče posypového vozu.