Vzlety a pády Jade Goodyové

Londýn - Sedm let byla díky svým vzletům a pádům na předních stránkách všech deníků. Velká Británie nyní žije příběhem ženy, která se o postupu nemoci ochotně bavila s novináři. Server BBC zmapoval některé zlomové životní okamžiky Jade Goodyové - vítězka britské verze reality-show Big Brother zemřela v neděli po dlouhém boji s rakovinou.

- V den nástupu do Big Brothera odhalil list Sunday Mirror minulost Goodyové. Její otec si ve vězení odpykával trest za obchod s drogami, problémy se zákonem měla v dospívání i samotná Jade.

- Bulvární deník The Sun od začátku odsuzoval její chování v soutěži. Jade se uvedla jako někdo, kdo ani neví, že se v USA mluví anglicky. Publicista Dominic Mohan dokonce začal přesvědčovat veřejnost, aby rozhodně nenechala Jade zvítězit. „Nezaslouží si vyhrát 70 000 liber,“ napsal. V dalších novinách vycházely štvavé články, v nichž byla Goodyová připodobňována k hrochovi či paviánovi. The Sun později v názorech otočil a začal Jade vehementně podporovat.

Britský premiér Gordon Brown:

Celá země obdivovala její odhodlání zajistit skvělou budoucnost pro své děti.

- Goodyová se stala první milionářkou, která vzešla z reality-show. V následujících letech vydělala díky autobiografii, kuchařce, fitness videu nebo sloupkům v několika časopisech přes sedm milionů liber. Vedle toho později vystoupila i ve speciální verzi Big Brother v Británii a Indii.

- Rok po odchodu z domu „Velkého bratra“ se Jade narodilo první dítě - syn Bobby Brazier. Její otec Andy vnouče nemohl vidět, v tu dobu byl totiž za mřížemi. Tisku však řekl, že Jade bude jistě skvělou matkou.

- Po uběhnutí několika mílí na londýnském Marathonu Jade zkolabovala a musela strávit noc v nemocnici. Později připustila, že závod velmi podcenila. Následující měsíc se na pulty obchodů dostala její autobiografie a také parfém s názvem „Shh… Jade Goody“.

- Rozhodnutí Goodyové zúčastnit se natáčení speciálního vydání reality-show Big Brother pro celebrity skončilo fiaskem. Jade ze soutěže odcházela s obviněním z rasistického šikanování bollywoodské herečky Shilpy Shettyové.

- Jade vystoupila v indické verzi Big Brother v reakci na nařčení z rasistické narážky v předešlém roce. Během show jí však byla diagnostikována rakovina děložního čípku. Okamžitě proto soutěž opustila a vrátila se domů.

- Stav Goodyové se začal zhoršovat. Ve snaze vydělat co nejvíce peněz pro studium svých dětí se v Essexu vdala za svého přítele Jacka Tweeda. Ten byl kvůli svatbě propuštěn z vězení, kde si odpykával osmnáctiměsíční trest za napadení. Tweedyho propustka se neobešla bez protestů, většina veřejnosti však stála za Jade. Své přání novomanželům nakonec poslal i britský premiér Gordon Brown.

  • Sunday Mirror, 26. května 2002 zdroj: BBC http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75429.gif
  • Daily Express, 27. června 2002 zdroj: BBC http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75433.gif
  • Sun, 24. dubna 2006 zdroj: BBC http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75435.gif
  • Star, 14. února 2009 zdroj: BBC http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75436.gif