Narozeniny slaví švýcarský mediální magnát Michael Ringier

Bern - Michael Ringier je známý hlavně jako spolumajitel a předseda správní rady švýcarského mediálního koncernu, který nese jméno jeho rodiny. Společnost s více než stosedmdesátiletou tradicí dnes kromě Švýcarska podniká i v dalších devíti zemích, už od začátku 90. let také v ČR. Nejvyšší šéf Ringieru, který se narodil 30. března 1939, je ale také uznávaným sběratelem výtvarného umění. Velká část sbírky je přitom k vidění jen v jeho vile nad Curychem. Michael Ringier působí ve vedení rodinné firmy, ve které vlastní po třetině ještě jeho sestry Annette Ringierová a Evelyn Linggová-Ringierová, od 80. let. Předtím se věnoval hlavně žurnalistické kariéře a podle svých slov si původně vůbec nepředstavoval, že by v Ringieru někdy pracoval.

Kvůli psaní opustil po dvou letech studia na vysoké škole v St. Gallenu a v roce 1973 začal pracovat jako novinář v bulvárním mnichovském večerníku Abendzeitung. Později absolvoval Ringier žurnalistický kurz a také prošel stážemi v několika rodinných médiích, kde se zabýval hlavně hospodářskými tématy.

Za vrchol Ringierovy novinářské kariéry lze považovat jeho působení v německém Sternu koncem 70. let a zejména práci pro vydavatelství Gruner+Jahr. Tomu pomáhal při založení časopisu o firmách nazvaného Impulse, ve kterém poté až do roku 1983 vedl jednu z rubrik. Z Impulse vedla Ringierova cesta zpět do Švýcarska, kde poprvé zasedl ve vedení rodinné společnosti.

Nejen mediální magnát, ale i vášnivý sběratel umění

Už na začátku 80. let začal Michael Ringier sbírat umění. Těžištěm jeho zájmu v té době byla 20. léta a období Bauhausu a ruského konstruktivismu. Dnes sbírka obsahuje díla z let 1909 až 1935, mezi obrazy nechybí ani ty od Františka Kupky nebo Emila Filly. Ringier sbírá i současné umění a od významných švýcarských architektů Marcela Meiliho a Markuse Petera pochází také návrh jeho vily.

Otec dvou dospívajících dcer, který se v mládí úspěšně věnoval i tenisu a dosud rád a hodně běhá, patří k příznivcům moderních technologií. Po svém návratu do firmy ostatně dostal Michael Ringier nejprve na starost oblast nových médií, v čele správní rady poprvé zasedl v roce 1990. O dva roky později začala firma v ČR vydávat deník Blesk, dnes patří do jejího portfólia i Aha, Sport nebo časopisy ABC a Reflex.