Zemanovy trikové filmy proslavily českou kinematografii

Praha - Karel Zeman se jako jeden z mála filmařů dočkal světového ohlasu. Svými filmy Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil si získal srdce malých i velkých diváků. Jeho poetický rukopis, v němž novátorsky rozvíjel spojení animovaného filmu s hraným, dodnes vřele přijímají znalci a filmoví fanoušci od Kanady po Japonsko.

Zemanovy příběhy se odehrávají ve fantaskním světě na pomezí snů a reality. Jsou plné hravosti, nadsázky, jemné ironie a laskavého humoru. Filmové obrazy dokázal naplnit křehkou poetikou stejně jako technickými vynálezy z jeho oblíbených „verneovek“. Na plátně tak ožívají majestátní vzducholodě, plachetnice a tajuplné ponorky brázdící moře nebo svérázná postavička barona Prášila letícího na dělové kouli.

Postavička Pana Prokouka se objevila ve znělce Kina Ponrepo

Hudební doprovod Zemanových filmů povětšinou pocházel z dílny Zdeňka Lišky, který byl také zaměstnán u Filmových ateliérů Zlín. Mladého Zemana, vedoucího reklamního oddělení v brněnském Domě služeb, objevil Almar Klos. Od této chvíle se Zeman stal talentovaným aranžérem pro animovaný film. V roce 1946 přinesl kombinovaný krátkometrážní snímek Vánoční sen Zemanovi Cenu za nejlepší loutkový film na MFF v Cannes. Na příběhu nemocného děvčátka, které pobaví oživlý panáček, spolupracoval s Týrlovou a se svým jmenovcem, režisérem Bořivojem Zemanem. Poté uvedl na scénu sérii krátkých naučných příběhů o Panu Prokoukovi. Postavičce se dostalo nečekaně dobrého přijetí a později se dokonce zabydlela ve znělce Kina Ponrepo.

Zeman se inspiroval Julesem Vernem 

Následovala celá řada dlouhometrážních filmů, kde Zeman Důmyslně propojil hraný film s trikovým. Mezi nejznámější patří Cesta do pravěku a Vynález zkázy. Ten byl natočený na motivy vědecko-fantastického románu Julese Verna. Hranice Československa překročily i jeho další díla například Baron Prášil, Ukradená vzducholoď, Na kometě nebo pohádka Čarodějův učeň. Kromě filmů lákala Zemana vůně dálek. Procestoval Maroko, Egypt, Řecko a ve Francii dokonce vystudoval reklamní výtvarnictví. V otcových stopách se vydala jeho dcera Ludmila, která s ním spolupracovala na několika filmech a nyní se věnuje psaní a ilustrování knih.

Vydáno pod