Režim diktátora Idiho Amina v Ugandě byl svržen

Kampala - Oddíly exilové Ugandské národně osvobozenecké armády a tanzanské vojenské jednotky obsadily Kampalu a svrhly režim ugandského diktátora Idiho Amina. Stalo se tak 11. dubna 1979. Jednomu z největších tyranů Afriky se stala osudným válka s Tanzanií, kterou rozpoutal v říjnu předchozího roku. Rozkaz k invazi do sousední země vydal, aby stmelil trhlinu ve své armádě, ale přitom díky ní odstartoval konec svého režimu.

Tento několikanásobný ugandský mistr v boxu a výsadkář vycvičený v Izraeli, který jen obtížně četl a psal, se k moci dostal v lednu 1971 vojenským převratem. V čele Ugandy stál osm let a ze země, kterou britští koloniální vládci velebili jako „perlu Afriky“, vytvořil místo násilí a zkázy.

Podle organizací na obranu lidských práv zahynulo během jeho vlády na půl milionu lidí. „Černý Hitler“ nebo „řezník z Kampaly“, jak byl nazýván, si z toho nikdy těžkou hlavu nedělal. Po nuceném odchodu ze země v roce 1979 žil nejprve rok v Libyi a pak se usadil v Saúdské Arábii. Tam však žil nikoliv jako uprchlík, ale jako „poutník po svatých místech islámu“. A až do své smrti 16. srpna 2003 si bez výčitek svědomí užíval plnými doušky přepychu a krás života. Podle různících se údajů se dožil 75 až 80 let.