Výbuch zdevastoval severokorejské město a zabil na 160 lidí

Jongčchon - K obrovskému vlakovému neštěstí došlo 22. dubna v severokorejském městě Jongčchon, výsledkem bylo na 160 obětí a zhruba 1 300 zraněných lidí. Přímo na nádraží explodovala souprava naložená výbušným materiálem. Gigantický výbuch, jenž se prý rovnal síle stovky naráz explodujících tunových bomb, vytvořil dva deset metrů hluboké krátery a srovnal se zemí celé nádraží i široké okolí. Zasaženo bylo údajně přes 8000 obydlí, a to až ve vzdálenosti čtyř kilometrů.

Katastrofa byla způsobena kolizí cisterny s ropou s dvěma vagony naloženými hnojivem (dusičnanem amonným) při posunování. Pád sloupu elektrického vedení zapříčinil zkrat přímo nad nebezpečným nákladem. V okamžiku výbuchu se na nádraží nacházelo na pět set lidí.

Tamní režim to, jak bývá jeho zvykem, tajil. Až dva dny po neštěstí poprvé oficiálně přiznal, že v Jongčchonu došlo k výbuchu s „velmi vážnými“ následky. Humanitární pomoc a finanční podporu okamžitě nabídly okolní státy, v čele s Čínou a Jižní Koreou a dále i Evropská unie, Rusko a Japonsko.