Rudý ďábel Jenatzy v autě překonal 100 km/h

Paříž/Praha - Před 110 lety dosáhl významného prvenství belgický výrobce elektromobilů Camille Jenatzy, pro rudý plnovous zvaný Rudý ďábel. S desetitunovým vozem La Jamais Contente ("Věčně nespokojená") se mu podařilo jako prvnímu člověku na světě překonat 29. dubna 1899 rychlost přes 100 kilometrů v hodině, přesně 105,88 kilometru. Základní automobilový rychlostní rekord přitom o čtyři měsíce dříve nedaleko Paříže ustavil francouzský hrabě Chasseloup-Laubot. Jeho hodnota byla 63,149 km/h.

O pár týdnů později jej na měřeném kilometrovém úseku překonal právě Jenatzy a oba dobrodruzi se ještě v držení primátu několikrát vystřídali. V lednu 1899 jel ještě Jenatzy rychlostí 66 km/h a o deset dní později byl schopný s tímto speciálně upraveným vozem dosáhnout 82 km/h.

Camille Jenatzy vedl jednu s nejvýznamnějších továren, která vyráběla elektromobily. Závodní kariéru začal Jenatzy s vozy firmy Mors a celkem třikrát překonal světový rychlostní rekord. Zemřel na lovu v roce 1913.

Rozhovor se Zdeňkem Vackem (zdroj: ČT24)

Desetitunový vůz La Jamais Contente byl poháněný dvěma elektromotory o výkonu 25 kW. Jenatzym konstruované elektromobily vyráběla v období 1899 až 1901 firma Compagnie Internationale des Transports Automobile v Paříži.

Boj o světový rychlostní rekord nikdy nekončí. S dalším rozvojem techniky se rychlost stále zvyšuje. Klasicky poháněné automobily nahradily stroje s proudovými motory z letadel, které podle Guinnessovy knihy rekordů dosahují téměř nadzvukové rychlosti. Současný nejlepší světový výkon patří pilotu britského Královského letectva Andymu Greenovi a má hodnotu 1227,99 km/h.

Vydáno pod