Fenomén Laterny magiky okouzlil diváky

Praha - Ojedinělým propojením živé herecké a taneční akce s hudbou, filmem a dalšími audiovizuálními technologiemi slaví Laterna magika (LM) úspěchy už 50 let doma i ve světě. Poprvé unikátní český multimediální vynález okouzlil diváky na světové výstavě Expo 58 v Bruselu, pražskou premiéru měl 9. května 1959 v paláci Adria, kde také Laterna magika oficiálně zahájila provoz jako divadelní scéna.

U zrodu fenoménu stáli přední umělci Národního divadla (ND), režisér Alfréd Radok, scénograf Josef Svoboda, s nímž pak byla spojena téměř celá existence Laterny magiky, choreograf Jiří Němeček. Na projektu se podíleli také Miloš Forman, Vladimír Svitáček či Ján Roháč. Při přípravě programu s názvem Laterna magika pro Expo 58 tehdy ani netušili, že založí nejen nový divadelní pojem, ale i stejnojmenný soubor.

Radokův a Svobodův objev - dokonalé spojení polyekranu (paralelní a sukcesivní projekce na několik pláten) s živým děním na jevišti - se stalo nejen v Bruselu senzací. Tvůrci se vraceli s desítkami žádostí o licenci a hostování. Laterna magika začínala jako experimentální scéna ND. Kvůli odlišné dramaturgii, provozním a výrobním rozdílům však několikrát změnila postavení. Spadala pod Československý film či Státní divadelní studio, až se na popud svého zakladatele architekta Svobody vrátila od roku 1973 na 19 let znovu pod ND.

Výraznou změnu LM přinesla listopadová revoluce 1989. Divadlo hostilo Občanské fórum a na tři týdny bylo snad nejsledovanějším místem republiky. Později, v roce 1992, se osamostatnilo. Až donedávna komerčně úspěšnou éru samostatné příspěvkové organizace však letos ukončí finanční problémy. V posledních letech značně ubylo diváků a naopak vzrostly provozní náklady (v roce 1983 se divadlo přestěhovalo na Novou scénu na Národní třídě). Loni divadlo skončilo s téměř sedmimilionovým dluhem a není v jeho silách ztrátu vyrovnat. V roce svého 50. výročí tak Laterna magika k 31. prosinci skončí jako samostatný subjekt a vrátí se opět pod hlavičku ND. Vedení scény přiznává, že také umělecká koncepce je na rozcestí, je však přesvědčeno, že technicky má LM další možnosti rozvoje.

Laterna magika zachází s širokým spektrem prostředků, každé představení je založeno na jiném spojení jeviště a obrazu. Zpočátku vznikala představení revuálního charakteru, která lépe oslovovala zahraniční publikum, jako Zájezdový program či Revue z bedny, která slavila úspěchy na Expo 67 v Montrealu. Možnosti LM v dramatickém díle ukázalo v 60. letech nastudování Offenbachovy opery Hoffmannovy povídky či Otvírání studánek Bohuslava Martinů v Radokově přepracovaných Variacích.

Dramaturgický zlom nastal s příchodem Josefa Svobody jako uměleckého šéfa (v divadle působil až do své smrti v roce 2002). Profiloval se nový, celistvější, provázaný útvar. S novými jmény - Evald Schorm, Jiří Srnec (Černé divadlo), Eva a Jan Švankmajerovi či Pavel Šmok - přišly úspěšné inscenace jako Pražský karneval, Ztracená pohádka aneb Výlet do hodin nebo Sněhová královna. A především snad nejpůsobivější Kouzelný cirkus (1977) s nápadem panoramatické pohyblivé plachty nesoucí filmový obraz, který bude letos mít už 6000. reprízu. Činohra se připomněla Noční zkouškou s Radovanem Lukavským či Černým mnichem s Janem Kačerem. K náročným projektům patřil Odysseus s hudbou Michaela Kocába.

Repertoár poslední doby více využívá progresivnější televizní a počítačovou techniku a zejména vysokou kvalitu tanečního souboru. Z nedávné historie lze připomenout projekt Argonauti pro řecké olympijské hry. Stálicí je balet Casanova a poslední dílo scénografa Svobody Graffiti, v němž použil svůj vynález virtuálního plátna, umožňujícího projekci před jevištěm, či ve francouzské koprodukci vzniklé představení Rendez-vous. Zatím poslední premiéra Cocktail 008 zdařile reflektuje celou padesátiletou éru a jedinečnou poetiku a kouzlo Laterny magiky.

  • Záběr z taneční revue autor: Petr Našic, zdroj: Laterna magika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/217/21697.jpg
  • Záběr z taneční revue autor: Petr Našic, zdroj: Laterna magika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/217/21695.jpg
  • Nová scéna Národního divadla - Laterna Magika zdroj: V. Rejl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3557/355694.jpg
  • Nová scéna a historická budova Národního divadla v Praze autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2851/285073.jpg