Doyla místo medicíny proslavily povídky s Holmesem

Edinburgh - Vystudoval medicínu a začal provozovat vlastní lékařskou praxi; namísto úspěchů na poli péče o nemocné však Arthura Conana Doyla proslavily romány a povídky s Sherlockem Holmesem. Příběhy o detektivovi, jenž díky své brilantní dedukci dokáže rozluštit i ten nejzapeklitější případ, se zařadily mezi klasiku detektivního žánru a dodnes mají řadu ctitelů. Sir Arthur Conan Doyle se narodil 22. května 1859. Přišel na svět ve skotském Edinburghu a na tamější univerzitě také v roce 1881 vystudoval medicínu. Kromě vzdělání se mu na škole dostalo i inspirace ke svému pozdějšímu literárnímu hrdinovi. Ačkoliv je Sherlock Holmes postava fiktivní, jeho částečným předobrazem byl člověk z masa a kostí, profesor Joseph Bell. Ten proslul svým pozorovatelským talentem a logickým uvažováním, díky kterému dokázal k údivu studentů odhadnout například povolání či původ zcela neznámé osoby.

Už během studií napsal Doyle několik povídek. Za zvláštní zmínku stojí teprve před osmi lety publikovaná duchařská historka The Haunted Grange of Goresthorpe (Strašidelný statek v Goresthorpu). Jinak nepříliš povedené dílko je zajímavé tím, že už obsahovalo postavy podobné pozdější slavné dvojici Holmes a Watson. Doyle se pokoušel své povídky publikovat, ale na nejistou dráhu profesionálního spisovatele se vydat nechtěl. Roku 1882 si proto v jihoanglickém Portsmouthu otevřel vlastní lékařskou praxi. Do ordinace mladého medika si však pacienti hledali cestu jen obtížně, a Doylovi tak zbývala spousta volného času, který vyplňoval psaním.


Poprvé se mohli čtenáři se Sherlockem Holmesem seznámit v románu Studie v šarlatové, který vyšel v roce 1887. Pro další popularizaci detektiva s ostře řezanými rysy, holdujícího dýmce a tříbícího si myšlenky hrou na housle byl důležitý rok 1891. Tehdy totiž začal Doylovy povídky pravidelně otiskovat časopis Strand Magazine. Kriminalistického génia, jenž s přispěním svého přítele doktora Watsona dokáže vyřešit i zdánlivě dokonalý zločin, si čtenáři rychle oblíbili.

Holmese prvně nechal zabít, později jej však opět vrátil na scénu

Ačkoliv byl Holmes populární a Doyle měl i ve své londýnské ordinaci dostatek času na vymýšlení nových příběhů, začala se nad detektivem z Baker Street zanedlouho stahovat mračna. „Prostě ho měl lidově řečeno plné zuby, dokonce psal mamince v dopise, že se mu z Holmese dělá už špatně, že chtěl psát historické romány a Holmes ho odvádí od vážné práce. Proto vymyslel Jamese Moriartyho, profesora matematiky…,“ popsal ve Studiu ČT24 Doylovu situaci Ivo Fencl z České společnosti Sherlocka Holmese. V roce 1893 tedy vydal Doyle povídku Poslední případ, v níž je detektiv zabit právě arcipadouchem a „Napoleonem zločinu“ Moriartym.

Holmesova smrt vyvolala v řadách jeho ctitelů značnou nevoli. Spisovatel proto vzal své rozhodnutí později zpět a v roce 1902 vydal román Pes baskervillský, jehož děj se odehrává před Holmesovou smrtí. Polovičaté řešení však čtenářům nestačilo, a tak Doyle s invencí autorů telenovel vyzvedl zdánlivě mrtvého detektiva z hlubin reichenbašského vodopádu a roku 1903 jej v povídce Prázdný dům vrátil na scénu.

Úspěch celkem šesti desítek románů a povídek s Sherlockem Holmesem zastínil zbytek Doylova rozsáhlého literárního díla. Ten tvoří zejména historické a fantastické romány, ale najít v něm lze například i spis obhajující britskou účast v búrské válce. K dodnes známějším „neholmesovským“ titulům patří hlavně vědecko-fantastické knihy Ztracený svět a Jedovatý pás, v nichž Doyle světu představil dalšího hrdinu, profesora Challengera.

Doyle se však v životě nevěnoval pouze psaní. Dvakrát se například pokoušel dostat do parlamentu, ale ani skutečnost, že byl roku 1902 pasován na rytíře, mu ke zvolení nepomohla. Ve dvacátých letech minulého století se slavný spisovatel přiklonil ke spiritismu. Víru v posmrtný život a paranormální jevy v něm zřejmě vyvolala smrt syna Kingsleyho, jenž se narodil v prvním ze dvou Doylových manželství. Sám Doyle zemřel 7. července 1930 na infarkt.

  • Postavy Sherlocka Holmese a doktora Watsona autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/878/87754.jpg
  • Ivo Fencl zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/879/87813.jpg
  • Robert Downey Jr., Jude Law ve filmu Sherlock Holmes: Hra stínů zdroj: Warner Bros http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3096/309552.jpg
Vydáno pod