Válečný fotograf Robert Capa - svědek vylodění v Normandii

Hanoj - Nášlapná mina ve Vietnamu připravila 25. května 1954 o život legendárního válečného fotografa a spoluzakladatele fotografické agentury Magnum pracujícího pod pseudonymem Robert Capa. Bylo mu pouhých 40 let, z nichž téměř polovinu prožil na frontách a uprostřed bojů. Ve Vietnamu chtěl jako reportér časopisu Time nafotit cyklus Hořká rýže - střetnutí armády vybavené moderní vojenskou technikou s chabě ozbrojenými rolníky z rýžových polí.

Robert Capa se narodil jako Endre Friedmann ve středostavovské rodině neortodoxních židů v Budapešti. V sedmnácti letech odešel z politických důvodů do Berlína, kde se živil jako pomocník ve fotografickém ateliéru a odkud o tři roky později odešel do Paříže. Tam se také seznámil se svou budoucí životní partnerkou a rovněž fotografkou, polskou židovkou z Německa Gerdou Pohorylleovou. Aby se jejich snímky lépe prodávaly, vymysleli si jméno fiktivního amerického fotografa Roberta Capy. Pseudonym Robert Capa si pak Friedmann ponechal, zatímco Pohorylleová se stala Gerdou Tarovou.

Známým fotografem jej učinily reportáže ze španělské občanské války. Jeho snímek republikánského vojáka padajícího po smrtelném zásahu obletěl celý svět a stal se ikonou válečných hrůz ve Španělsku. Španělským konfliktem byl Capa zasažen i osobně,  neboť při něm jeho partnerka přišla o život - zahynula v roce 1937 při jednom fašistickém útoku pod pásy tanku.

Capa se stal očitým svědkem mnoha historických událostí a proslul i dalšími válečnými fotografiemi. Velmi známé jsou například jeho snímky z vylodění spojeneckých vojsk v Normandii v červnu 1944. Obraz války podával zblízka, ale nefotografoval otřesné záběry. O absurditě války vypovídají na jeho snímcích tváře lidí vytržených z normálního života, poznamenané strachem a zoufalstvím. Občas si udělal čas na důvěrné fotografie blízkých přátel z umělecké branže: neopakovatelně zachytil například Ernesta Hemingwaye, Pabla Picassa, Williama Faulknera, Garyho Coopera, Henriho Matisse nebo Ingrid Bergmanovou.

  • Američané se vyloďují na Omaha Beach, Den D autor: Robert Capa, zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/882/88189.jpg
  • Padlí vojáci na pláži Omaha autor: Robert Capa, zdroj: Wikipeda.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/882/88191.jpg
  • Padající voják zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2858/285759.jpg