Francouzský kapitán objevil řeku svatého Vavřince

Kanada - Francouzský námořní kapitán Jacques Cartier objevil nové území a novou kulturu. Jde o oblast zálivu svatého Vavřince, která nebyla v 16. století příliš navštěvovaným místem. I přesto se tam Cartier vypravil a objevil řeku svatého Vavřince. Ani v dnešní moderní době není kanadský záliv pro většinu Evropanů častým turistickým cílem.

Cartier vyrazil na průzkumnou cestu 10. května 1534 a chtěl především objevit cestu k Pacifiku a dále do Číny. V té době ještě nikdo neuskutečnil cestu skrz severoamerický kontinent. Cartierovi se podařilo přistát na Newfoundlandu, prozkoumat a detailně popsat celou oblast. Dokázal, že Newfoundland je ostrov a že záliv svatého Vavřince je průnikový koridor do nitra kontinentu. Cartier se mylně domníval, že mohl vést k Číně.

Dnes se vyústění řeky svatého Vavřince do Atlantského oceánu považuje za největší nálevkovité ústí řeky na světě. Samotná řeka, dlouhá přibližně 1200 kilometrů, je hlavní součástí vodní cesty spojující kanadské vnitrozemí s Atlantským oceánem. Je také důležitým zdrojem elektrické energie.

Vydáno pod