Létající Skot Jackie Stewart slaví narozeniny

Milton (Velká Británie) - Jackie Stewart je menší postavy, přesto jej nelze přehlédnout. I v pokročilém věku nosí dlouhé vlasy a jako správný Skot zásadně chodí oděn do kostkovaných kalhot, saka nebo alespoň čepice. Mluví přímo a jeho názorům chtě nechtě naslouchají i vládci světového motorsportu. Vždyť má tři tituly mistra světa ve formuli 1, nemalé zásluhy na zvýšení bezpečnosti na závodních tratích a šlechtický titul. Létající Skot se narodil 11. června 1939.

Přitom až do svých 21 let se závodění aktivně nevěnoval, naplňovala ho sportovní střelba. V roce 1960 bojoval o místo v olympijském týmu britských skeetařů. Jenže měl smůlu. Na letenku na olympiádu v Římě bylo potřeba o jeden jediný zásah do asfaltového holuba navíc.

Po neúspěších ve střelbě začal Jackie závodit 

Teprve poté se přiměřeně zklamaný Jackie obrátil k motoristickému sportu, který sice měl v rodině Stewartů větší tradici, ale zase výrazně menší podporu maminky Jeannie. Všem mužům v její domácnosti byla totiž posedlost rychlostí vlastní. Manžel Bob prodával auta značky Jaguar a amatérsky soutěžil na motocyklu, starší syn Jimmy závodil v automobilech.

O osm let mladší Jackie se prvních závodů zúčastnil v roce 1961. Zpočátku kvůli matce jezdil pod pseudonymem - zvolil si slovní hříčku A.N. Other (tedy v angličtině „ten druhý“). Po třech letech menších závodů se potkal s Kenem Tyrellem, bývalým britským pilotem a konstruktérem formulí. Své šance se chopil a dál už byla cesta do nejvyšších pater motorsportu otevřená.

Úspěšné duo Tyrell-Stewart získalo 3. titul mistra světa  

Při testování Tyrellovy formule 2 s přehledem rozdrtil konkurenci, z následných nabídek zvolil tým BRM a v následujícím roce absolvoval první sezonu ve formuli 1. Prvního vítězství se dočkal v sedmém závodě a na konci sezony se radoval z celkové bronzové příčky.

V dalších dvou letech sice soupeři týmu BRM technicky uskočili a Stewart dokázal zvítězit jen v jediném závodě, jenže pak do jeho života znovu vstoupil Ken Tyrell. Osmadvacetiletý Skot dal přednost jeho nabídce závodění s vozem Matra před Ferrari. Rok nato zvítězil v šesti závodech a poprvé se stal mistrem světa. V roce 1971 se s novým monopostem Tyrell vrátil na vítěznou vlnu a vybojoval druhý mistrovský titul. Úspěšné duo Tyrell-Stewart pak ještě v roce 1973 zvládlo vybojovat třetí mistrovské vavříny.

Sir Jackie Stewart, vlastním jménem John Young Stewart, se narodil 11. června 1939 ve skotském Miltonu. Jako pilot formule 1 byl mimořádně úspěšný - šest z devíti sezon v F1 ukončil na stupních vítězů, třikrát s pohárem pro mistra světa nad hlavou. Vyhrál 27 Velkých cen s úspěšností vyšší, než jaké dosáhl Alain Prost či Ayrton Senna. V roce 2001 obdržel šlechtický titul.