John Wayne - s jeho smrtí skončila éra klasického westernu

Washington - Byl jedním z posledních velkých hrdinů ve filmovém světě kovbojů, šerifů a desperátů a s jeho smrtí v podstatě skončila i éra klasického westernu. Představitel drsných chlapíků John Wayne byl také prototypem klasického amerického patriota a tato role jej provázela i v soukromém životě. Narodil se 26. května 1907 ve Wintersetu v Iowě jako Marion Robert Morrison. Když mu bylo pět let, zjistili lékaři jeho otci tuberkulózu. Celá rodina se přestěhovala za lepšími klimatickými podmínkami do Kalifornie. John „Duke“ Wayne zemřel roku 1979.

Od amerického fotbalu do ateliérů studia Fox

Budoucí filmový hrdina na střední škole zářil spíše v americkém fotbale, díky němuž dostal později stipendium na univerzitě. Fotbal mu pomohl i k prvním kontaktům se světem filmu - za to, že westernové hvězdě němých filmů Tomu Mixovi sehnal lístky na zápasy, získal brigádu v ateliérech studia Fox. A z příležitostné brigády se stal hlavní pracovní poměr poté, co vážné zranění kolena ukončilo jeho fotbalovou kariéru.

Když v roce 1930 hledal režisér Raoul Walsh vhodného kandidáta pro postavu vlakového strážce do filmu The Big Trail (Velká cesta), doporučil zvolit právě Mariona. Walsh byl s hercem spokojen, ale nelíbilo se mu jeho jméno. A tak se z Mariona Morrisona zrodil John Wayne - drsňák s pomalou chůzí a hlubokým hlasem. Nové příjmení si budoucí westernová hvězda „vypůjčila“ od generála z americké války o nezávislost Anthonyho Wayna.

Role Ringo Kida ho katapultovala mezi hereckou elitu 

Mezi hereckou elitu prorazil až v roce 1939 jako Ringo Kid ve filmu Přepadení. Pak už hrál jednu hlavní roli za druhou - snímky Pevnost Apačů (Fort Apache), Červená řeka, Rio Grande, Stopaři nebo Rio Bravo patří do westernové síně slávy. Celkem měl na svém kontě 142 hlavních rolí, což je mezi hollywoodskými herci rekord.

V roce 1964 lékaři zjistili silnému kuřákovi Waynovi na plicích rakovinný nádor. Wayne se však nevzdal a ve stylu svých filmových hrdinů s nemocí bojoval. Pro většinu Američanů se stal žijící legendou, stále mu však chyběla přízeň kritiky. Vysněného Oscara nakonec dostal až v roce 1970 za roli jednookého opilce Roostera Cogburna ve filmu Maršál (True Grit). Jeho posledním filmem byl Střelec (1976), kde si příznačně zahrál roli stárnoucího kovboje, který umírá na rakovinu. John Wayne zemřel 11. června 1979 ve věku 72 let.

Vydáno pod