Krzysztof Zanussi - tvůrce evropského formátu

Varšava - Vystudoval fyziku a filozofii, aby se posléze rozhodl pro film a rozbor lidských povah. Polský režisér, scenárista a producent Krzysztof Zanussi se vypracoval v oceňovaného tvůrce, který slavil úspěch na festivalech v Benátkách, Cannes či Berlíně. Režisér, který má na svém kontě více než 70 krátkých i celovečerních titulů, má nyní rozpracovány další projekty a realizuje se také v opeře.

„Umění by mělo provokovat. Jít proti všemu očekávání,“ řekl. Jak se to dělá, předvedl svými autorskými díly už v 60. a 70. letech, kdy se zařadil do tvůrčího proudu takzvaného „kina morálního neklidu“. Ve filmech Zanussi analyzoval polskou společnost, ukazoval krize v mezilidských vztazích, zabýval se morálkou a svobodou. Snímky jako Struktura krystalu, Rodinný život, Čtvrtletní bilance, Ochranné zbarvení nebo Spirála naplňovaly i československá kina.

Od 80. let byl už Zanussi tvůrcem evropského formátu - za Rok klidného slunce získal Zlatého lva v Benátkách. V roce 1981 natočil životopisný film o papeži Janu Pavlu II. (byl rovněž jeho kulturním poradcem). K morálním otázkám se už ve svobodném Polsku vrátil v 90. letech seriálem Víkendových příběhů. Ve filmových klubech pak bývají k vidění snímky z posledních let - Cval, Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou či Persona non grata.

Zanussi: „Část mé rodiny vyrábí ledničky, ale filmy produkovat nechtějí.“

Zanussi je tvůrcem i pohotovým glosátorem společenských změn nejen v Polsku, jeho samotný život nabízí řadu zajímavostí. Narodil se 17. června 1939 ve Varšavě a pochází ze slavného aristokratického rodu. Své jméno zdědil po italských předcích, kteří přišli do Polska za habsburské monarchie, když stavěli železnici. „Část mé rodiny stále zůstala v Itálii a vyrábí ledničky, ale filmy produkovat nechtějí,“ předchází režisér vtipem dotazu, který nejčastěji dostává.

Výrazný vliv na Zanussiho měly prožitky z druhé světové války. Zpočátku se zabýval fyzikou a filozofií, rodina si přála, aby se věnoval diplomacii. On ale vystudoval režii na filmové škole v Lodži (1966) a dnes se spolu s Andrzejem Wajdou, Krzysztofem Kieślowskim či Agnieszkou Hollandovou řadí mezi slavné polské filmaře. „V jisté době jsem si uvědomil, že více než věda mě zajímají lidé, kteří ji tvoří,“ řekl ke svému rozhodnutí rezignovat na akademickou kariéru.

V Česku bývá noblesní intelektuál Zanussi častým hostem. Protože se rád věnuje mladým lidem (před lety založil nadaci na podporu talentovaných dětí z neprivilegovaných sociálních vrstev), již několikrát navštívil Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. V roce 2001 předsedal porotě Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, na Febiofestu získal cenu Kristián za přínos českému publiku, letos v lednu besedoval na Slezské univerzitě v Opavě.