Lionela Richieho vždy živil jeho největší koníček

Tuskegee (USA)/Praha - Americký soulový zpěvák, skladatel a saxofonista Lionel Richie odstartoval svou veleúspěšnou kariéru, během níž prodal přes 70 milionů alb, už před více než 40 lety. Richie byl hvězdou amerického popu a soulu zejména během osmdesátých let, kdy zdatně konkuroval třeba Michaelu Jacksonovi. Ale nezahálí ani v současnosti, což dokládá jeho poslední evropské turné. „Nejkrásnější na mém životě je fakt, že jsem se vždy dokázal živit svým největším koníčkem“, říká zpěvák často při svých koncertech. Jeho koníček mu také přinesl bezpočet cen včetně Oscara, Zlatého glóbu a čtyř cen Grammy. Richieho skladby jako Say You, Say Me, Hello či Three Times a Lady patří k nejúspěšnějším v popové historii.

Na sólovou dráhu se hudebník vydal v roce 1982. Dle kritiků tehdy dobře vycítil nálady amerického hudebního trhu a do branže vnesl chytlavou melancholii. Na špičky hitparád osmdesátých let se Richie dostal s melodickými písněmi, jako byla Endless Love, balada Hello, či píseň Say You, Say Me z filmového trháku Bílé noci, za niž Richie získal Oscara za nejlepší filmovou píseň roku. 

Osudným okamžikem Richieho počínající hudební kariéry byl rok 1967, kdy založil ještě při studiu kapelu The Commodores. O tři roky později s ní vyrazil na turné po Spojených státech a dveře k muzikantskému životu se mu začaly otevírat dokořán. Kapela se v začátcích věnovala tanečnímu funky stylu, pod vlivem Richieho přešla k soulovým skladbám. V 70. letech patřili The Commodores mezi nejúspěšnější americké kapely. Mezi jejich největší hitovky patřily skladby Three Times a Lady či Still

Za svůj první osobní úspěch Richie považuje autorství písně Lady, která se v podání Kennyho Rogerse dostala v roce 1980 na první místo americké hitparády. O rok později dosáhl stejného místa Richieho duet Endless Love s Dianou Rossovou. Rok 1985 byl pro Richieho absolutním vrcholem kariéry i díky slavné písni We are the World, kterou složil spolu s Michaelem Jacksonem a která v podání dvou desítek interpretů odstartovala kampaň na pomoc Africe postižené hladomorem. Rok na to ještě stihl vydat populární album Dancing on the Ceiling, pak se ale na deset let odmlčel. 

V průběhu devadesátých let vydal už jen kompilace svých dřívějších hitů jako třeba album Back to Front z roku 1992. Žádná z jeho nových skladeb nenavázala na úspěchy minulých let. Až teprve před třemi roky přišel s devátým albem Coming Home, s nímž vyrazil na evropské turné, kam zařadil i Prahu. Čeští fanoušci ho mohli naživo slyšet v březnu 2007 v Praze. 

Richie se narodil 20. června 1949 ve městě Tuskegee v Alabamě v rodině námořního kapitána a učitelky. Už od dětství trénoval své hlasivky, první publikum mu dělali návštěvníci místního kostela. K tomu hrál na piano a o pár let později mu strýc přikoupil saxofon. Pod vlivem rodičovské výchovy z něho měl být původně ekonom. 

Richie byl dvakrát ženatý, obě manželství se ale rozpadla. V roce 1975 si vzal spolužačku ze střední školy Brendu Harveysovou, s níž v průběhu manželství adoptoval dceru Nicole. Z druhého manželství má dvě děti, syna Milese (1994) a dceru Sophii (1998). Rozvody mu přinesly i nepopulární umístnění v první desítce nejnákladněji rozvedených celebrit. Na stránky bulvárních listů se Richieho jméno dostává v posledních letech i díky jeho adoptivní dceři Nicole, kterou kromě afér s drogami či léčení z anorexie proslavila reality show Obyčejný život, jež uváděla s Paris Hiltonovou. Zpěvák je už díky Nicole také dědečkem. 

Richie se zapojuje i do veřejného života. Patří mezi aktivisty boje proti rakovině prsu. Přispěl i na prezidentskou kampaň Baracku Obamovi.

Vydáno pod