Cyklopouť Příbram - Bodenmais 2009

S cílem napomoci "česko-německému porozumění" v roce, kdy si připomínáme dvacet let od pádu železné opony, se vydalo 15 mladých amatérských cyklistů z Příbrami na 150 km dlouhou trasu do německého města Bodenmais, kam dorazilo v předvečer svátku Nejsvětější Trojice, který se slaví po celém světě.

Účastníkům historicky první Cyklopouti Příbram - Bodenmais 2009 přišel před startem požehnat také správce farnosti Svatá Hora redemptorista P. Josef Michalčík, který převzal záštitu nad tímto projektem. Poté jsme vyrazili za doprovodu městské policie Příbram na náměstí T.G.M., kde nám popřál spoustu sil na naší cyklopouti i starosta města Příbram MVDr. Josef Řihák.

Naše putování pokračovalo směrem Březnice, Blatná, kde je cesta lemována nádhernými kapličkami, které vystavěli jezuité, kteří spravovali Svatou Horu v 17. a 18. století. Peloton účastníků byl tvořen mladými, mezi kterými byl i sedmiletý Vojtěch Walenka, který jel jen některé části etap. Za slunečného počasí nás už cesta zavedla do Plzeňského kraje, kde jsme se proplétali malebnými vesničkami, ve kterých jako by se snad zastavil čas. Pomalu jsme se blížili k cíli první etapy do Sušice, do města nad kterým bdí kaple Anděla Strážce, místa, ze kterého je již vidět Německo. „Obdivuji Vás, to vážně jedete až z Příbrami? Zítřejší kopce Vás pořádně prověří,“ setkání s cyklistkou v Sušici, která byla nadšená naší Cyklopouti.

Brzy ráno opouštíme Sušici po cyklostezce podél řeky Otavy, to již tušíme, že brzy začnou pravé šumavské kopce, předpověď počasí také nebyla příznivá a slibovala vydatné srážky. Ale ani tyto překážky nás nemohly zastavit a s každým kilometrem, kterým jsme se přibližovali do Bavorska, rostlo i naše nadšení. To vyvrcholilo setkáním se skupinou mladých z Bodenmaisu, kteří přijeli do Bayerisch Eisenstein, místa které kdysi rozdělovalo Evropu. Před dvaceti lety by toto setkání bylo neuskutečnitelné. To už byl mezi námi i Adolf Lauscher, muž který žije v Německu, ale narodil se v Československu, jako dítě zažil pohnuté okamžiky sudetských Němců a i ve věku 65 let pokračoval s námi na kole do Bodenmaisu. Necelých 10 km před cílem našeho putování jsme byli osvěženi krátkou dešťovou přeháňkou, ale to jsme již v dáli viděli Bodenmais, městečko na úpatí Bavorského lesa, které patří k významným poutním místům regionu. V kostele Nanebevzetí Panny Marie je tři sta let stará soška Panny Marie z Loreta. Po prohlídce kostela již následovalo přijetí u starosty Michaela Adama, který nás v češtině přivítal a zavzpomínal, jak jeho babička často putovala na Svatou Horu. Při setkání s mladými velmi brzy odpadla jazyková bariéra a bavili jsme se společně, jako kdybychom spolu chodili do školy každý den, uvedla Kateřina Štěpánová jedna z účastnic Cyklopouti. Mladí v Bavorsku právě užívali čtrnáctidenních Svatodušních prázdnin, proto s námi mohli trávit většinu času.

Naše pouť vyvrcholila společným slavením liturgie k svátku Nejsvětější Trojice v místním kostele. Poté jsme měli možnost projet se ve výletním vláčku po Bodenmaisu s nádherným výhledem na Bavorský les, navštívit hornické muzeum na hoře Silberberg a také místní sklárny, které dodávají veškeré skleněné výrobky i na takové akce jako MS ve fotbale nebo lyžařské závody FIS. Již z Bodenmaisu je vidět vrchol Grosser Arber / Velký Javor/, kde závodila v zimě v rámci Světového poháru i naše Šárka Záhrobská nebo v běžeckém areálu Lukáš Bauer.

Jak uvedl rodák z Bodenmaisu Fritz Adam: „Je důležité, že mohli přijet i tak mladí, kteří nepamatují dřívější dobu, právě ti jsou naším vkladem do budoucnosti“ - a již se těší na další naše setkání.

Josef Hovorka, organizátor projektu