Na svět příšla zpěvačka Courtney Love

San Francisco - 9. července 1964 se narodila Courtney Love, americká zpěvačka, herečka a vdova po frontmanovi kapely Nirvana Kurtu Cobainovi, kterou časopis Rolling Stone označil jako „nejvíce kontroverzní ženou v historii rocku". Po smrti svého manžela, který stál u zrodu rockového stylu grunge, pokračovala v pěvecké dráze a se svou skupinou Hole vydala několik desek v podobném duchu. Love je světu známá především díky častým soudním sporům ohledně alkoholu a drog. V současnosti se snaží svůj styl života změnit více se věnovat o svou šestnáctiletou dceru Frances Bean.

Courtney Michelle Harrison se narodila do rodiny s irskými a židovskými předky. Mnozí spekulovali o jejím příbuzenském vztahu s hercem Marlondem Brandem, ale jak Brando, tak její matka toto vždy odmítali. Brzy po narození se její rodiče rozešli a malá Courtney své dětství prožila se svou matkou v hippie komunitě v Portlandu a krátce i na Novém Zélandu. Už ve třinácti letech se rozhodla pro kariéru rockové hvězdy a před svou dvacítkou stačila procestovat množství zemí, jako třeba Japonsko, Taiwan, nebo Velkou Británii. V té době žila ze svěřeneckého fondu, který pro ni založili adoptivní rodiče její matky.

Courtney Love a skupina Hole

Když se vrátila zpět do USA, začala se v San Francisku živit striptýzem a odtud také pochází její mnohá přátelství s řadou místních rockerů. Díky novým kontaktům mohla svou hudební kariéru zahájit jako zpěvačka v tehdy ještě neznámé kapele Faith No More. Kvůli sporům zde však dlouho nezůstala a raději působila v několika méně úspěšných kapelách (Sugar Baby Doll, The Pagan Babies, Babes in Touland), kde rovněž zpívala. Když se naučila hrát na kytaru, v roce 1989 se svou tehdejší láskou Ericem Erlandsonem založila alternativní rockovou kapelu Hole, která i přes neustálé změny v obsazení fungovala do roku 2002. Hole se nerozpadla ani poté, kdy její basistka Kristen Pfaff  zemřela na předávkování heroinem. Tato smutná událost se stala pouhé dva měsíce po ještě větší tragédii - její manžel, Kurt Cobain spáchal sebevraždu.

Kurt Cobain

S Cobainem, zpěvákem legendární kapely Nirvana, se seznámila podobně jako s ostatními partnery, potkala ho v klubu a tentokrát to byl portlandský Oregon´s Satyricon. Bouřlivý vztah po dvou letech vyvrcholil svatbou na Waikiki Beach na Havaji. Později se také páru narodila dcerka Frances Bean. Pár dní před vydáním druhého a velmi úspěšného alba Hole „Live through this" byl Kurt Cobain nalezen mrtvý v jejich domě v Seattlu, ale pravděpodobně se zabil o tři dny dříve, 5. dubna 1994. Policie konstatovala smrt vlastním přičiněním, ale vzhledem ke zvláštnímu způsobu, jakým měla být sebevražda vykonána, se brzy poté vynořila řada dohadů o tom, že nespáchal sebevraždu, ale byl zavražděn. Cobainovi fanoušci z tohoto činu dokonce obviňovali bývalou manželku.

Herecká kariéra

Love je světu známa nejen jako zpěvačka a vdova po Cobainovi, ale rovněž jako herečka. Poprvé před kamerou poprvé stála již v roce 1986 při natáčení Sid a Nancy. Objevila se také ve filmu Basquiat, 200 cigaret a několika dalších. Ve Formanově filmu Lid vs. Larry Flynt si zahrála manželku ústředního hrdiny, Altheu a roli získala i v jeho dalším filmu Muž na měsíci.

V roce 2006 Love vydala pod titulem Sprostá blondýna své deníky, ve kterých sama sebe nejčastěji vidí jako někdejší vulgární, ztřeštěnou, opilou a zfetovanou punkerku.

Vydáno pod