Shrnutí událostí kolem kauzy Savoy

Loňskou volbu prezidenta republiky provázela řada událostí, které vyvolaly velké politické diskuse a rozvířily veřejné mínění. Jednou z nich bylo i zveřejnění videonahrávky zachycující schůzku Jiřího Weigla, kancléře prezidenta Václava Klause, který se ucházel o znovuzvolení, a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy.

Loni 4. února, krátce před volbou prezidenta, o schůzce lobbisty Šloufa s kancléřem Weiglem informoval server Aktuálně.cz. Server rovněž zveřejnil video z této schůzky v pražském hotelu Savoy. Záběry sehrály roli při volbě. Ovlivnily například rozhodnutí Strany zelených o tom, že se přikloní k veřejné volbě. V médiích i mezi politiky se objevily spekulace o tom, že Weigl mohl se Šloufem jednat o tom, jak získat hlasy pro Klause v ČSSD, jejíž lídři prosazovali Klausova rivala Jana Švejnara.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) poté prohlásil, že za únikem videonahrávky stojí bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, který je v ČSSD nyní odpovědný za PR a marketing. Podle deníku Právo z loňského prosince však detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nenašli důkazy o roli Randáka s Dimunem v úniku záznamu do médií a případ odložili.

Letos v březnu Topolánek seznámil vládu se zprávou, která obsahovala informace o údajných manipulacích při prezidentské volbě. Vláda navrhla zprávu odtajnit. Zprávu již projednala sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS). Po jednání sněmovní komise poslanec opoziční ČSSD Jeroným Tejc ČTK řekl, že premiér nemá pravdu, když říká, že existovalo spiknutí s cílem ovlivnit volbu prezidenta. Podle dostupných informací BIS zřejmě nevyhoví vládě a zprávu nezveřejní.

V kauze byli obviněni bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš a bývalý policista Jiří Dvořák. Bakeš údajně požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku. Policista prý žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument. Státní zástupkyně pak 30. dubna předala soudu obžalobu na uvedené dva obviněné. Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dnes Bakešovi peněžitý trest 100 000 korun a Dvořákovi 40 000 korun. Soud rozhodl trestním příkazem a rozhodnutí je nepravomocné.

V kauze již byli potrestáni novinářka Sabina Slonková a hotel Savoy. Slonkové dal státní zástupce pokutu 20 000 korun za to, že odmítla prozradit zdroj, který jí nahrávku poskytl. Pražský hotel Savoy dostal od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 80 000 korun za nezákonné využívání kamerového systému.

Vydáno pod